'; ?>

‘Meni tri vuka uđu u koze, ja nosim pušku i ne mogu da ih pucam…’

Objavljeno: 07.10.2021, 18:29h

Enver Muminović voli životinje i prirodu, i zato se bavi stočarstvom. Kaže da država ne pokazuje ljubav prema životinjama i  neće da zaštiti seljaka

Na obrnocima planine Mema iznad Plava, u selu Biljetino, sreli smo Envera Muminovića. Zatekli smo ga u  improvizovanom šatoru, a pored njega 48 koza i dva psa.

To je samo dio njegovog stada, koje broji 89 koza, 53 ovce, 41 jare, 14 jagnjadi, dvije krave, dva konja, jedna junica, jedno tele i četiri psa.

Enver svoje stado seli od podnožja do vrha planine, zavisno od doba godine.

U Biljetino dolazi 10. aprila, a od 15. maja se sa životinjama seli na planini Mema i tu ostaje do kraja septembra, nakon čega se vraća u Biljetino. Kad padne prvi snijeg sa stadom se vraća u Plav. I tako već 15 godina.

“Ovdje sam doveo koze zbog građana Plava, jer njima treba sir, mlijeko, meso. Ovaj mi kaže dovedi mi jare, a ja da ne bi išao 12 kilometara gore, ovdje ga zakoljem, oderem  i prodam”, kaže Enver.

Ostatak stada sada mu se nalazi na vrhu planine, a o njemu se, osim Envera, brine i mladi bračni par iz Albanije.

“Mlijeko da bi bilo kvalitetno od bilo koje životinje, ona mora da se hrani u prirodi. Koze su lišćari, ovce i krave pasu travu. Koza najviše voli zovu, a zova liječi mnoge vrste bolesti“, kaže Enver.

Da je Enverov kozji sir dobrog kvaliteta potvrdio je i Biohemijski insitut u Beogradu, na kojem su, kako tvrdi, pitali čime hrani koze? Odgovorio je: “Onako kako treba”.

“Prije tri godine sam imao 278 koza, jaradi, ovaca i jagnjadi.  Smanjio sam posljednjih godina, posebno zbog korone – ne rade restorani i mnogo manje posla imam. Dok nije bilo korone, bila su srećna vremena”, kaže Enver.

Češće sriječe divlje životinje, nego ljude, ali ne žali se. “To je njihova kuća, ja sam tu stranac. Ima divljači, to je šuma. Tu imaš i medvjeda, divlje svinje, vuka, zmije”.

“Meni tri vuka uđu u koze, ja nosim pušku i ne mogu da ih pucam, jer su među koze, pa bi njih mogao da ubijem, onda je počela vriska, psi na ove vukove, prevrću se koze, tad su mi ubili 21 kozu. Vuk prvi dan samo pije krv kozama. Dohvate je za grlo i popije joj krv. Ona se naduva i mrtva je. On ne dira ništa i dođe drugi dan i jede to meso”, priča Enver.

Nepristupačan teren nekad zna da bude težak i za životinje.

“Jedna junica mi je polomila nogu. Bila je na brijegu i poklizala se na travu, a to je tipac, ona trava čudna što se kliza preko njega isto kao preko snijega. Junica je pokušala da trči i onda se poklizne i slomi nogu.. Prije neki dan je zmija ujela ovcu i ona je uginula”.

Enveru teže padaju krađe njegovih životinja. Dešava se da mu ukradu na desetine koza i odvedu za Albaniju. Kaže i da zna ko su, ali ne smije da kaže jer bi ga kradljivci mogli ubiti.

Na pitanje zašto kao čovjek od 55 godina ne živi nekim ugodnijim životom ako ima dovoljno naslijeđene imovine koju može prodati, Enver kaže da bi volio iza sebe nešto da ostavi i da ovako ima smisleniji život.

“Ja mogu sve ovo da ostavim, da batalim, da rasprodam i od toga živim dobro. Imam para i vozim auto, ali nešto meni to ne odgovara. Ovo mi daje smisao. Nekad mi ne odgovara, ali punim baterije na planini, produžavam život, udišem čist vazduh”, kaže Enver.

Počeo se baviti stočarstvom prije 15 godine iz ljubavi prema životinjama i prirodi.

Enver Muminović

“Moja porodica je držala stoku, pa sam se tom vratio. Prije sam radio na pijaci, tezgario, išao po robu u Novi Pazar, Subotica, Pančevo, Peć… Onda sam batalio to, kupio koze, jer su to najpametnije i najčistija životinja. Koza je i hrana i lijek, liječi anginu pektoris, dijabetes, čir… Mnogi su se preko mojih životinja izliječili”.

Enver dodaje da država ne pokazuje ljubav prema životinjama i  neće da zaštiti seljaka. Ističe da resorno ministarstvo kroz postojeće subvencije ne postiže ništa.

“Trebalo bi da to radi, na primjer, kroz zadruge, kako bi seljak mogao da plasira svoj proizvod. Bilo bi nam puno lakše kada bi imali gdje da plasiramo proizvode. Imamo meso iz Argentine, koje je zatrovano. To meso putuje dva mjeseca i to je bolest. Kad bi država stavila zabranu na uvoz, a podstakla prodaju domaćih proizvoda – zdravu hranu, onda bi bio duži život kod građana, a bilo bi više seljaka. Sve bi bilo bolje”, kaže Enver.

Alisa HAJDARPAŠIĆ
Ena PUSIJA

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register