Državu Miši jedu

Objavljeno: 07.10.2021, 07:40h

Piše: Ibrahim ČIKIĆ

Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, na jednom sijelu kod Rovčana u selu Bukovik, nedaleko od Prijepolja, ponešen raznim pričama i opuštenom atmosferom, usudi se i jedan nesrećnik, inače najsiromašniji stanovnik sela, da javno iznese svoje jade ljudima.

„Čestiti beže, uz mnogo muke nekako sam uspio sakupiti nešto voska kako bih od njega pravio svijeće, ali mi ga miši pojedoše.“

Samo što je izgovorio, prisutni se počeše grohotom smijati i zbijati šale na račun nesrećnika. Skrhan siromaštvom i bezobraznim ponašanjem prisutnih, siromašak se povuče u ćošak sobe a suza mu kanu na sijedu bradu. Mahmut-beg, najugledniji i najbogatiji čovjek u selu, iritiran ovakvom reakcijom ljudi, poslije kraćeg vremena, prozbori:

„Ljudi, da vam se požalim, prije mjesec dana zaboravih ćuskiju u magazi. Poslije desetak dana svratim da nešto uzmem, pogledam i imam šta vidjeti. Miši je svu izgrizli. Helem, nije više za upotrebu.“

Čuvši ovo, svi prisutni u glas povikaše:

„Aman beže, pa kako da je ostaviš u magazi? Morao si znati da će je miši pojesti. Jazuk.“

„Za ime Boga, kakvi ste vi to ljudi,“ srdito reče beg, pa nastavi:

„Meni povjerovaste da su ćuskiju pojeli miši, a siromahu Selmu ne vjerujete da su mu miši vosak pojeli. Sramota!“

***

Braćo i sestre, poštovani narode, vjerujete li vi u navode MANS-a i aferu „Pandorini papiri“ da su nam „Miši“ državu pojeli?

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register