Lideri EU i Zapadnog Balkana za istim stolom u Sloveniji

Objavljeno: 06.10.2021, 07:37h

Lideri Evropske unije, predvođeni odlazećom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makoronom, sastaće se danas sa zvaničnicima država Zapadnog Blaknana u Sloveniji na Samitu od koga se mnogo očekuje u pogledu određivanja EU prema procesu proširenja na region Zapadnog Balkana.

Odgovor na pitanje u kom stepenu je EU spremna da se obaveže prema Zapadnom Balkanu mogla bi da donese baš zaključna deklaracija ovog Samita koja je i prije samog događaja bila u fokusu dinamične rasprave članica, inače podijeljenih po pitanju proširenja Unije, komentariše euronews.rs.

Zapadne zemlje, na čelu sa Francuskom, insistirale su da se uz “proširnje” navedu i jasna “uslovljavanja” koja su i ranije postojala kad je riječ o političkim i ekonomskim kriterijumima koje zemlje kandidati moraju da ispune prije dobijanja članstva, ali ovog puta i uz definisanje “jačanja integracija i kapaciteta apsorpcije novih članica” od strane same EU.

Zemlje koje su naklonjene proširenje tražile su da se u deklaraciju bez uslovljavanja ubaci podrška “proširenju” za Zapadni Balkan. Slovenija je, prema diplmatskim izvorima, prenosi Tanjug, na sastanku ambasadora EU 1. oktobra, tražila da se ubaci i 2030. godina kao vremenska odrednica za pristupanje regiona EU.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply