Pandora papiri: Skrivenu firmu sina Mila Đukanovića častili 108 hiljada funti

Objavljeno: 05.10.2021, 09:06h

Hrvatski konsultanti za naftu i gas, Vedran Perše i Jasminko Umićević oprostili su dug od 108 hiljada funti skrivenoj kompaniji Blaža Đukanovića sa Britanskih djevičanskih ostrva, Victoria Bridge Finance Ltd, pokazuju “Pandora papiri” i podaci iz britanskog registra kompanija. Firma koju su njih trojica, preko povezanih kompanija, osnovali u Londonu, iskorišćena je za ubacivanje novca u Blažov off shore.

Kompanija Victoria Bridge Finance Ltd sa Britanskih djevičanskih ostrva, čiji stvarni vlasnik je Blažo Đukanović je 28. juna 2012. godine osnovala firmu DGT Energy u Londonu. Partner u tom poslu mu je bila kompanija Arcola International LTD, za koju u procurjelim podacima nije bilo informacije o konačnom vlasniku.

Međutim, nakon izlaska Arcole, početkom 2015. Godine, novi suvlasnici postaju Laymarsh Investments Limited (Laymarsh) i Artemis Ventures International Limited (Artemis), ponovo sa Britanskih djevičanskih ostrva.

Zvanični vlasnik ovih kompanija je Puffin Agencies Limited sa Gibraltara – ista firma koja je formalni vlasnik kompanije koja upravlja trastovima Mila i Blaža Đukanovića.Svi oni dijele i istog direktora, Clambake Limited i svima se poslovna dokumentacija čuva na istoj adresi – u Švajcarskoj, navodi se u istraživačkoj priči MANS-a, bazirano ja na Pandora papirima.

Dokumenta iz Pandora papira pokazuju da je pravi vlasnik kompanije Artemis britanski državljanin hrvatskog porijekla, Vedran Perše, dok je krajni vlasnik firme Laymarsh Jasminko Umićević.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply