Francuska: Katolički sveštenici zlostavljali 216.000 djece

Objavljeno: 05.10.2021, 12:03h

U izvještaju, koji broji skoro 2.500 stranica, navodi se da su “velika većina” žrtava dječaci pred-adolescentnog doba iz različitih društvenih slojeva

Predstavnik katoličkih biskupa u Francuskoj zatražio je oproštaj od žrtava seksualnog zlostavljanja francuskog sveštenstva, nakon što je objavljen izvještaj o njegovim razmjerama unazad šest decenija.

Predsjednik francuske konferencije biskupa monsinjor Erik de Mulin Bufort (Éric de Moulins-Beaufort) izjavio je danas da on i drugi biskupi žele da naglase da ih je sramota zbog zlostavljanja koja su navedena u izvještaju, objavila je agencija Rojters, prenosi RSE.

Oko 216.000 djece je zlostavljalo sveštenstvo Katoličke crkve u Francuskoj od 1950. godine do danas, utvrđeno je istragom o seksualnom zlostavljanju koju je vodio Žan-Mark Suve (Jean-Marc Sauvé).

Rekao je da bi se taj broj mogao popeti na 330.000. Jedna žrtva nazvala je izvještaj prekretnicom u istoriji Francuske, javlja BBC.

Skandal u Francuskoj poslednji je u nizu onih koji su pogodili Rimokatoličku crkvu širom svijeta u poslednjih 20 godina. Rojters podsjeća da se u većini slučajeva radi o zlostavljanju djece.

Istragu je naručila francuska katolička crkva 2018. godine. Dvije i po godine su istraživači pretraživali sudske, policijske i crkvene spise i razgovorali sa žrtvama i svjedocima.

Komisija je pronašla dokaze o najmanje 2.900 do 3.200 zlostavljača, od ukupno 115.000 sveštenika. U izvještaju, koji broji skoro 2.500 stranica, navodi se da su “velika većina” žrtava dječaci pred-adolescentnog doba iz različitih društvenih slojeva.

“Katolička crkva je, nakon kruga porodice i prijatelja, okruženje koje ima najveću zastupljenost seksualnog nasilja”, navodi se u izvejštaju.

Većina slučajeva koje je Vijeće istraživalo su zastareli za krivično gonjenje prema francuskim zakonima, navodi BBC.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply