Istraživanje: U CG 38,9 odsto cigareta bez akciznih markica

by | okt 1, 2021 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Veliki broj kutija klasičnih cigareta koju pušači u regionu koriste nema akciznu markicu i njihova količina se kreće od 5,6 odsto u Srbiji, preko 38,9 odsto u Crnoj Gori i 40,5 odsto u Albaniji.

Istraživanje u okviru projekta “Borba protiv ilegalne trgovine putem istraživanja, obrazovanja i podizanja svijesti”, pokazalo je i da se bez akcizne markice najčešće prodaju brendovi FM i Donatela, a oko 15 odsto korisnika u regionu cigarete kupuje na ulici ili pijaci, prenosi Beta.

Istraživanje, koje je realizovala Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda, pokazalo je da se u regionu dominantno još uvijek koriste klasične cigarete, dok rezani duvan koristi oko 12 odsto pušača, a savremene uređaje za zagrijavanje duvana koristi oko 3,5 odsto pušača.

Kada je riječ o korisnicima rezanog duvana, u dvije trećine slučajeva riječ je o duvanu koji nije brendiran, a koji je u regionu najčešće porijeklom iz Srbije i Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju i dodaje da se rezani duvan najčešće kupuje na pijaci, ali nerijetko i na ulici.

0 Comments

Submit a Comment