CZIP: Kada čujete vabilice zov, to se zove krivolov (video)

Objavljeno: 01.10.2021, 13:55h

Prepelica je česta žrtva krivolova zbog intenzivne upotrebe nedozvoljenih sredstava za lov-zvučnih mamaca tzv. vabilica čija je upotreba zabranjena Zakonom  o divljači i lovstvu (član 66). Elektronska vabilica emituje zvuk oglašavanja mužjaka prepelice tokom noći kako bi na određenu lokaciju privukla i zadržala veliki broj prepelica koje tako postaju lak plijen krivolovcima, upozoravaju iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica. Prepelica je ptica selica koja tokom jeseni migrira preko Crne Gore za Afriku. Na tom putu kao odmorišta koristi brojna polja koja se nalaze u primorskom i centralnom regionu Crne Gore. Tokom perioda njene migracije traje i lovna sezona na ovu vrstu u našoj zemlji (1.08.-31.10). Zvuk koji vabilica emituje je veoma prodoran i jak i može se čuti čak sa nekoliko kilometara udaljenosti. Vabilice zavaravaju prepelice da je okruženje bezbjedno i da tu mogu da se odmore od naporne migracije. Pozivamo vas da nam se pridružite u borbi protiv krivolova i prijavite korišćenje elektronskih vabilica Centru za zaštitu i proučavanje ptica! Prijave možete slati na e-mail: [email protected] Molimo da nam dostavite što precizniju lokaciju (osim naziva mjesta i tačku na google.maps ili slično), kao  i vrijeme i datum kada ste čuli vabilicu, piše u saopštenju. Pored vabilica, ohrabrujemo Vas da nam prijavite i druge slučaje krivolova koje primijetite na terenu, a vaši podaci će biti zaštićeni od dalje distribucije, tj. prijavu ćemo voditi kao anonimnu. Kompletna vijest je dostupna na sajtu CZIPa: https://czip.me/kada-cujete-vabilice-zov-to-se-zove-krivolov/  

Prepelica je česta žrtva krivolova zbog intenzivne upotrebe nedozvoljenih sredstava za lov-zvučnih mamaca tzv. vabilica čija je upotreba zabranjena Zakonom  o divljači i lovstvu (član 66).

Elektronska vabilica emituje zvuk oglašavanja mužjaka prepelice tokom noći kako bi na određenu lokaciju privukla i zadržala veliki broj prepelica koje tako postaju lak plijen krivolovcima, upozoravaju iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Prepelica je ptica selica koja tokom jeseni migrira preko Crne Gore za Afriku. Na tom putu kao odmorišta koristi brojna polja koja se nalaze u primorskom i centralnom regionu Crne Gore. Tokom perioda njene migracije traje i lovna sezona na ovu vrstu u našoj zemlji (1.08.-31.10).

Zvuk koji vabilica emituje je veoma prodoran i jak i može se čuti čak sa nekoliko kilometara udaljenosti. Vabilice zavaravaju prepelice da je okruženje bezbjedno i da tu mogu da se odmore od naporne migracije.

Pozivamo vas da nam se pridružite u borbi protiv krivolova i prijavite korišćenje elektronskih vabilica Centru za zaštitu i proučavanje ptica! Prijave možete slati na e-mail: [email protected].

Molimo da nam dostavite što precizniju lokaciju (osim naziva mjesta i tačku na google.maps ili slično), kao  i vrijeme i datum kada ste čuli vabilicu, piše u saopštenju.

Pored vabilica, ohrabrujemo Vas da nam prijavite i druge slučaje krivolova koje primijetite na terenu, a vaši podaci će biti zaštićeni od dalje distribucije, tj. prijavu ćemo voditi kao anonimnu.

Kompletna vijest je dostupna na sajtu CZIPa: https://czip.me/kada-cujete-vabilice-zov-to-se-zove-krivolov/

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register