Cvrčak uzročnik ‘havanskog sindroma’?

Objavljeno: 01.10.2021, 10:25h

Elitni tim naučnika koji savjetuje Stejt department je zaključio da „Havana sindrom“, na koji se žale američke diplomate, nije prouzrokovan mikrotalasnim oružjem, a njihov izvještaj, koji je do sada bio tajan, objavljen je u američkim medijima.

Izvještaj koji je napravila JASON savjetnička grupa, koju već decenijama čine najbolji naučnici u SAD, zaključila je da u osam od 21 slučaja incidenta, zvuk koji su diplomate prijavile potiče najvjerovatnije od cvrčaka, a da je malo vjerovatno da se radi o mikrotalasima ili ultrazvučnim talasima. To se navodi u izvještaju koji je urađen u novembru 2018. godine, a tek sada je ugledao svijetlost dana, piše buzzfeednews.com, a prenosi RT.

Do sada je oko 200 američkih diplomata iz različitih zemalja prijavilo da se razboljelo od tzv. „Havanskog sindroma“, misteriozne bolesti čiji su simptomi migrene, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica. Prvi slučaj zabilježen je na Kubi 2016. godine, po čemu je i dobio ime. Poslednji prijavljeni slučaj desio se sa diplomatom koji je službovao u Beogradu.

„Nijedan vjerodostojan izvor energije (bilo da se radi o radio talasima, mikrotalasima ili ultrazvuku) ne može da proizvede snimljene audio/video signale i prijavljene zdravstvene efekte. Snimljeni zvuk je ili mehaničkog ili biološkog porijekla prje nego elektronskog“, navodi se u izvještaju elitnih američkih naučnika.

Oni su identifikovali i mogući izvor zvuka koji je snimljen prilikom „napada“ na američke diplomate. Prema njihovom mišljenju, radi se o zvuku koji proizvodi cvrčak vrste Anurogryllus celerinictus.

Obavještajac CIA evakuisan iz Srbije zbog ‘havanskog sindroma’

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register