CGO podsjeća na godišnjicu napada na Dubrovnik

by | okt 1, 2021 | Novosti | 0 comments

Centar za građansko obrazovanje podsjeća da je na današnji dan prije 30 godina počeo napad na Dubrovnik od strane pripadnika JNA sa teritorije Crne Gore, koji je rezultirao velikim brojem žrtava i materijalnih razaranja.

“VDT Crne Gora zanemarilo je sve prikupljene dokaze, izbjeglo primjenu normi međunarodnog humanitarnog prava, obesmislilo sve činjenice koje su pozivale na komandnu i političku odgovornost. Za brojne propuste u ovom, kao i svim drugim slučajevima ratnih zločina, gotovo niko od predstavnika pravosuđa u Crnoj Gori nikada nije snosio profesionalnu ni ličnu odgovornost, iako je za neke postojao ozbiljan osnov za to”, piše na facebook stranici ove NVO.

CGO apeluje na Vladu i Skupštinu, kao i druge institucije, da ulože veće napore u cilju izgradnje dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom, a to uključuje i jasan i pošten odnos prema napadu na Dubrovnik, bez relativizacije ovog zločina.

“Napad na Dubrovnik će ostati crna mrlja novije crnogorske istorije, a odgovornost je donosilaca odluka da pokažu posvećenost na identifikovanju i kažnjavanju onih koji su odgovorni za stradanja nevinih”,  navodi CGO

0 Comments

Submit a Comment