Vitamin A vraća i oporavlja čulo mirisa

Objavljeno: 30.09.2021, 07:49h

Gubitak ili promijenjeno čulo mirisa uobičajen je simptom kovida 19, iako ga mogu uzrokovati i mnogi drugi virusi, poput gripa

Kapi za nos sa vitaminom A možda bi mogle da liječe gubitak ili izmijenjeno čulo mirisa kod osoba koja su preležale kovid 19, kažu britanski istraživači.

Testiranje od 12 sedmica pokreće Univerzitet Istočna Anglija. Samo neki od pacijenata dobrovoljaca primiće terapiju, ali od svih će se tražiti da pomirišu jake mirise poput pokvarenih jaja i ruža.

Skeniranje mozga će provjeriti da li je vitamin popravio povrijeđene olfaktorne puteve, odnosno nerve za miris.

Gubitak ili promijenjeno čulo mirisa uobičajen je simptom kovida 19, iako ga mogu uzrokovati i mnogi drugi virusi, poput gripa.

I dok ga većina ljudi prirodno povrati u roku od nekoliko sedmica, kod mnogih pacijenata poremećaj čula mirisa se zadržao.

Lina Alnadi /29/ iz Londona razvila je parosmiju nakon kovida 19, što znači da se miris mnogih uobičajenih stvari za nju promijenio.

Na primjer, voda iz česme ima užasan miris, koji se može porediti sa mirisom močvare ili kanalizacije.

Biljka korijander ima dašak dezodoransa, a jaja – jedna od njenih omiljenih namirnica – mirišu na izgorjelu gumu.

“Čulo mirisa uzimate zdravo za gotovo. Gubitak je bio poražavajući. To je dramatično uticalo na moju ishranu. Bilo je mnogo hrane sa kojom se jednostavno nisam mogla suočiti. To je bilo zaista uznemirujuće”, rekla je ona.

Jednostavne stvari, poput tuširanja ili pranja zuba, takođe su neprijatne zbog iskrivljenog čula mirisa.

Ali situacija se postepeno poboljšavala i Lina je pronašla nekoliko životnih trikova koji pomažu. “Dodavanjem limuna ili čilija u hranu može se poboljšati miris”, rekla je ona.

Vitamin A ili retinol pomaže u održavanju imunog sistema – odbrane tijela od bolesti i infekcija, vida – naročito pri slabom svjetlu, te kože i nekih sluznica, uključujući one u nosu.

Ovaj vitamin, rastvorljiv u mastima, nalazi se u mliječnoj hrani i nekom povrću.

Međutim, eksperti upozoravaju ljude koji uzimaju suplemente vitamina A da prekomjerno konzumiranje može biti štetno. (Izvor:Srna)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply