Posmrtni ostaci Albanaca iz masovne grobnice u Srbiji predati Kosovu (video)

Objavljeno: 30.09.2021, 21:09h

U Srbiji do danas niko nije odgovarao za operaciju skrivanja tijela kosovskih Albanaca u masovnim grobnicama

Posmrtni ostaci sedam osoba albanske nacionalnosti, ekshumiranih na lokaciji Kiževak u Srbiji, predati su delegaciji Kosova na graničnom prelazu Merdare 30. septembra, saopštio je Komesarijat za izbeglice Srbije.

Kako je saopšteno, na prelazu Merdare urađena je i reasocijacija posmrtnih ostataka za dva lica – odnosno spajanje posmrtnih ostataka.

Komesarijat Srbije je saopštio da će delegacija Kosova identifikovane posmrtne ostatke predati porodicama radi sahrane.

Na prelazu Merdare sa kosovske strane bili su prisutni brojni članovi porodice ubijenih Albanaca i građani, kao i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Da je u masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške na jugu Srbije ekshumirano najmanje devet posmrtnih ostataka kosovskih Albanaca, Vlada Kosova je saopštila 26. maja ove godine.

Lokacija Kiževak, na jugu Srbije kod Raške, peta je masovna grobnica koja je otkrivena na teritoriji Srbije, a sumnja se da se u njoj nalazi više od 18 tijela ubijenih Albanaca tokom rata 1999. Godine, prenosi RSE.

Prema podacima koje je na osnovu izvještaja UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 tijelom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999.

Podaci nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo pokazuju da se od sukoba na Kosovu 1998-1999. godine, više od 1.600 osoba vodi kao nestalo, većinom albanske nacionalnosti.

U Srbiji do danas niko nije odgovarao za operaciju skrivanja tijela kosovskih Albanaca u masovnim grobnicama.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply