Kradljivci šljunka nasrnuli na novinare PCNEN-a i TV Vijesti (video)

Objavljeno: 30.09.2021, 20:10h

Novinari portala PCNEN-a i Televizije Vijesti su danas doživjeli neugodnosti u naselju Grbavci, kada su se suočili sa mještanima koji se nelegalno bave eksploatacijom šljunka. 

Mimoilazeći se sa kamionom jednog od mještana, novinari su jedva izbjegli da to teretno vozilo udari njihov automobil. Kamion je vozio šljunak koji je utovaren na parceli blizu korita Morače, koja je u katastru upisana pod brojem 2161 (KO Grbavci), a pripada državi Crnoj Gori.

Kada su stali nedaleko odatle, počeli su da pristižu ostali mještani, prijete i vrijeđaju novinare, koji su pozvali policiju.

Na lokaciji se ubrzo okupilo dvadesetak mještana. Svi se bave eksploatacijom šljunka na obalama Morače. U početku su tvrdili da ne znaju da se od 4. decembra ne smije vršiti bilo kakvo kopanje šljunka u i oko korita rijeke Morače. Međutim, kasnije su svi odreda priznali da godinama unazad nelegalno eksploatišu šljunak sa obala Morače.

Oni ne vide ništa problematično u tome, već tvrde da su diskriminisani jer moraju da rade nezakonito. Diskriminaciju objašnjavaju time da su krupne kompanije, poput Bemaxa, više od deceniju iskopavale i uništavale rijeku, a sada kada su se oni povukli, mještanima se ne dozvoljava da izvade „ovo malo kamiona“.

“Bemax i ostali su vadili tone pijeska iz Morače i oni su ugrozili regionalni vodovod, a mi ne ugrožavamo ništa. Mi od 2009. godine ne možemo dobiti koncesiju za vađenje šljunka iz rijeke, jer je tada dobio Bemax, već smo prinuđeni da radimo nezakonito. Kasnije je Bemax sklopio ugovor sa Vladom o regulaciji toka rijeke, a nije regulisao ništa već samo još više uništio korito rijeke. A sada se Bemax povukao, a svi nas napadaju“, kazao je najglasniji u grupi mještana.

Rekli su da se u Grbavcima njih 20 bavi eksploatacijom šljunka na obalama Morače, dok na tim poslovima zapošljavaju oko stotinu ljudi.

Rekli su i da niko od njih nema dozvolu da kopa i prodaje šljunak sa tog područja.

Rekli su da je do prije desetak dana i Bemax radio isto što i oni.

Nakon dužeg pregovaranja da neko od okupljenih mještana, odnosno „kradljivaca pijeska“, nešto zvanično kaže za medije, istupio je Predrag Maraš. Njegov bager je prije nekoliko dana policija zatekla kako kopa pijesak sa obale Morače, o čemu je pisao PCNEN.

„Ovdje su se mnogi kreditno zadužili kako bi kupili imanja i mašine, i sada moraju da rade. Više godina bezuspješno pišem ministarstvima i Glavnom gradu da mi se odobri eksploatacija, ali sam uvijek odbijan. Tražim da nam se dozvoli da uradimo prenamjenu ovog zemljišta iz poljoprivrednog u industrijsko, kako bi mogli legalno ovim da se bavimo i prehranimo naše porodice“, kazao je on.

Eksplatacija pijeska spada u rudarske poslove, a da bi se takvi radovi radili bilo gdje to zemljište mora biti detaljnim urbanističkim planom određeno za tu namjenu. Međutim, gotovo svo zemljište u Grbavcima označeno je kao poljoprivredno ili za razvoj turizma, zbog čega niko ne može dobiti dozvolu da na njemu vrši „rudarske iskope“.

Do 2017. godine eksploatacija je mogla da se vrši jedino u koritu rijeke, ali je tada uveden moratorijum na te poslove, pa danas ne smije da se kopa nigdje u okolini Morače.

Bemax napravio deponiju u Grbavcima?

Govoreći o kompaniji Bemax, Grbavčani su odveli novinare da im pokažu deponiju smeća i građevinskog otpada na obali Morače, a pored nekadašnje separacije tog preduzeća. Na gomili smeća najviše je bilo drvenog  otpada i šuta, ali su bile i velike količine plastičnog otpada. Oni su optužili Bemax da je tu deponovao značajnu količinu otpada i time ugrozio rijeku.

„Ovo je mnogo veće zagađenje za Moraču nego što mi učinimo našim separacijama i eksploatacijama“, kazao je Predrag Maraš.

Iz kompanije Bemax nijesu odgovorili na pitanja PCNEN-a, odnosno da li su oni odložili veliku količinu šuta na tu lokaciju.

I. Čađenović

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register