VDT: Abazovićeve konstatacije netačne i tendenciozne

Objavljeno: 28.09.2021, 17:13h

Državno tužilaštvo najoštrije negoduje i diže glas protiv unižavanja državno tužilačke organizacije i omalovažavanja državnih tužilaca kao nosilaca te značajne javne funkcije.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović iznio je niz neargumentovanih, netačnih i krajnje tendecioznih konstatacija na sjednici Odbora za nacionalnu bezbjednost i odbranu, u vezi sa postupanjem Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), povodom dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra, piše u reagovanju objavljenom na sajtu VDT.

Saopštenje prenosimo integralno

Povodom izjava potpresjednika Vlade Crne Gore gospodina Dritana Abazovića, izrečenih na sjednici Odbora za nacionalnu bezbjednost i odbranu dana 27.09.2021.godine, kada je povodom dešavanja u Cetinju dana 04.i 05.09.2021.godine iznio niz neargumentovanih, netačnih i krajnje tendecioznih konstatacija u vezi sa postupanjem Državnog tužilaštva tokom ovih događaja.

Državno tužilaštvo najoštrije negoduje i diže glas protiv unižavanja državno tužilačke organizacije i omalovažavanja državnih tužilaca kao nosilaca ove značajne javne funkcije, a u vezi sa kvalifikacijom izrečenom od strane potpredsjednika Vlade da je postupanje i djelovanje Državnog tužilaštva tokom dešavanja u Prijestonici „beskrajno sramno“.

Osim što je apsolutno neutemeljen, ovakav vid obraćanja i karakterisanja jednog državnog organa, u konkretnom slučaju Državnog tužilaštva, od strane potpredsjednika Vlade je krajnje neprimjeren.

Svjesni smo da je nemoguće polemisati sa onima koji nemaju bilo kakvo pravničko obrazovanje, pa čak ni osnovna policijska niti kriminalistička znanja, a koji bi, zbog državnih funkcija na kojima se nalaze i zbog težine javno izgovorene riječi, morali poznavati makar temeljne principe i zakonodavno ustrojstvo državnog organa o kojem govore.

Znamo da naša reagovanja ne dotiču nosioce vlasti, mada bi u svakoj demokratskoj državi koja istinski želi da jača svoje institucije, vlast ozbiljno saslušala stavove i mišljenja onih koji predstavljaju struku i koji su decenijama sticali stručna znanja i vještine, osim ako im namjera nije potpuno suprotna.

Javnosti radi, naglašavamo da je Državno tužilaštvo uoči dešavanja na Cetinju, organizovalo pojačana dežurstva i tužilačke timove za dane 04. i 05. septembar, uključujući i tužioce iz Specijalnog državnog tužilaštva, sa kojom činjenicom je bio upoznat rukovodeći kadar bezbjednosnog sektora.

Naši kritičari, a posebno oni koji sebe smatraju pozvanim da komentarišu rad državnih tužilaca, bi morali znati da je odredbama čl.257 Zakonika o krivičnom postupku propisano da je policija, ako postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, dužna da obavijesti državnog tužioca i preduzme potrebne mjere da se pronađe učinilac krivičnog djela, da se učinilac ili saučesnik ne sakrije, da se obezbijede predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz i da prikupi sva obavještenja koja bi mogla biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka. Dakle, informacije, činjenice i dokazi koje policija, ali i drugi državni organi, dostave državnom tužiocu, uključujući i podnošenje krivične prijave, su od ključnog značaja za pokretanje predkrivičnog postupka i preduzimanje krivičnog gonjenja od strane državnog tužioca.

Za ocjenu postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo ni u kom slučaju nisu nadležni političari niti bilo koji nosilac zakonodavne ili izvršne vlasti.

Stoga postavljamo pitanje zbog čega potpredsjednik Vlade u veličanju rezultata državnih službi, čiji je on koordinator ima potrebu da vrijeđa tužilačku organizaciju, a da pri tom makar ne ukaže  na informacije i dokaze, značajne za eventualno pokretanje krivičnog postupka koje je policija, u realnom vremenu, dostavila državnom tužiocu, a da je tužilac na iste, kako on reče imao „nula reakciju“. Javnost treba da zna da po Zakoniku o krivičnom postupku policija, ali i  drugi organi državne uprave, otkrivaju učinioce krivičnih djela, a da državni tužilac rukovodi izviđajem i usmjerava rad policije, bilo da se radi o događajima kao što su ovi koji su se desili u Cetinju, bilo o zapljeni opojne droge, zapljeni cigareta ili bilo kojoj drugoj policijsko – tužilačkoj aktivnosti.

Državni tužioci ne žele da umanju zasluge policije niti značaj policijskih poslova u predkrivičnom postupku, naročito ne onda kada policija postupa blagovremeno  i kada otvoreno i bez selekcije informacija sarađuje sa tužilaštvom,  ali isto tako ne pristajemo da se uz svaku izjavu najviših nosilaca vlasti i u svakoj prilici, bez razloga, neargumentovano i neosnovano upute kritike Državnom tužilaštvu i omalovaže državni tužioci.

Kao odgovor na sve zlonamjerne i neosnovane kritike i pokušaje diskreditacije Državnog tužilaštva, trudeći se da u svim situacijama i prilikama ostanemo profesionalci, dosljedni isključivo Ustavu i zakonima Crne Gore, pozivamo potpredsjednika Vlade Crne Gore da, ukoliko ima saznanja, informacija ili dokaza da je izvršeno bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, o tome na odgovarajući način obavijesti Državno tužilaštvo, što mu je i zakonska obaveza.

Kontrolna saslušanja povodom događaja na Cetinju (video)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply