‘Mala je za kuću’ – (ne)očekivani rasplet

Objavljeno: 24.09.2021, 17:30h

Novi singl podgoričkog repera, pjesnika i aktiviste, Milovana Markovića, ’’Mala je za kuću“, predstavljen je javnosti na Youtube-u. Ona je dio trilogije koju Milovan ima u planu, a iako je u naslovu žena – targetira muškarce.

Milovan stvara pod pseudonimom Rastaman Piperski. Sam je pisao tekst, muziku je radio podgorički reper Petar Story Radulović, dok je za snimanje, miks i mastering bio zadužen Dragan Miljanović iz studija ,,Krug”.

,,Kao i svaki autor, inspiraciju za pjesme i, generalno, sav rad i svaki projekat crpim iz svog ličnog iskustva – onoga što proživim kroz sebe ili uz i kroz druge ljude iz svog okruženja“, kaže Milovan i objašnjava da je ,,Mala je za kuću“ očekivano-neočekivani rasplet njegove prethodne pjesme ,,Mala je zakon“.

Kaže i da je ova nova pjesma nastala svega par dana nakon što je objavio ,,Mala je zakon“, ali je ona trebala imati potpuno drugačiji epilog.

Cijeli pravac i smjer, pa i cjelokupna priča, izmijenila se nakon otkaza na poslu koji je u tom trenutku bila njegova realnost.

,, Kako je vrijeme odmicalo, ‘Mala za kuću’ je, kao proizvod jednog dijela moje mašte i onog drugog, moje realnosti, dobijala drugačiji kurs i, na kraju, dobio sam ono što sada imate prilike da čujete“, kaže Rastaman Piperski za PCNEN.

Milovan objašnjava kako je u ovom potpravcu rep muzike, kakav je „story telling“, gdje autor pripovjeda o doživljenim stvarima njega samog ili nekog bliskog, naprosto nemoguće da nema autobiografskih elemenata.

Ipak, trudio se da pjesmi obezbijedi univerzalnost, koju smatra ,,najboljim mjerilom kvaliteta“, i mogućnost ljudima koji budu slušali da prepoznaju sebe i, eventualno, neke svoje greške i loše poteze koje kontinuirano prave u odnosu sa voljenom osobom.

„Tu, prije svega, mislim na nas muškarce, koji se, prema našim boljim i ljepšim polovinama, jako često ponašamo kao da će one, uprkos svemu što (ne)radimo, uvijek biti tu za nas, i kao da im nikad neće(mo) ,,prekipjet”. Zato ‘Mala je za kuću’, iako naslovljena na ženu, targetira nas muškarce i, nadasve, ono naše čuveno ‘samo lagano’, ‘sjutra ćemo’…“, ispovijeda se Milovan za PCNEN.

Milovan ne očekuje da ovom pjesmom dostigne viralnost, jer kaže da živimo u ,,instant vremenu, gdje se kroz sav sadržaj klikom preleti“.

Međutim, ono što zasigurno očekuje je da će njegovo najbliže okruženje shvatiti poruku koju pjesma nosi „da je prava i skoncentrisana pažnja u nekim, naizgled malim i običnim stvarima” koje pružate voljenoj osobi, jedini, pravi i gotovo savršen način da dobijete duplo više od onog što u tu ljubav ,,uložite”, ali i to da se naknadna pamet – koje mi u Crnoj Gori, po svakom pitanju, imamo na izvoz – plaća jako skupo, a kasnije, u odnosu sa tom istom voljenom osobom nema neku realnu, upotrebnu vrijednost.“

Rastaman Piperski, kao Milovanov alter-ego, nastaviće da “levitira vremenom i prostorom njegove, često nadrealne a nekad i paradoksalno-apsurdne, svakodnevice“.

Kaže da je već izvjesno da će ovaj projekat koji je započeo pjesmom ,,Mala je zakon“ zaokružiti još jednom pjesmom, i da će ta trilogija biti zaokružena kao Ep ,,Mala je…“.

Ipak, za treću pjesmu kaže da je isuviše sirova da bi mogao pričati o njoj, iako je već u pripremi i nada se da će je završiti već početkom naredne godine. Nije siguran u kom će ga pravcu odvesti ta priča koju ,,pakuje“, i taj emotivni život o kojem priča.

Milovan nam je otkrio i da je njemu lično najdraža pjesma ,,Mala je zakon“, koja je skoro u potpunosti autobiografska i ,,posvećena osobi od koje je mnogo naučio i kojoj duguje maltene sve ono što je sad“.

Jovana DAMJANOVIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register