Računarska simulacija Univerzuma

Objavljeno: 23.09.2021, 08:10h

Astronomi su stvorili računarsku simulacije univerzuma, pa podešavanjem različitih aspekata simulacije mogu vidjeti kakvu ulogu u našem univerzumu igraju stvari poput tamne materije i tamne energije, prenosi astronomija.org.rs.

Simulacija  pod imenom Uchuu je najveća i najdetaljnija simulacija Univerzuma ikada napravljena. Sadrži 2,1 biliona (2,1×10^12) ‘čestica’ u prostoru veličine 9,6 milijardi svjetlosnih godina. Simulacija modelira evoluciju univerzuma tokom više od 13 milijardi godina. Ne fokusira se na formiranje zvijezda i planeta, već se bavi ponašanjem tamne materije u svemiru koji se širi.

Detalji Uchuua su dovoljni da se može identifikovati sve, od jata galaksija do oreola tamne materije pojedinačnih galaksija. Budući da tamna materija čini većinu materije u Univerzumu, ona je glavni pokretač formiranja i grupisanja galaksija.

Za stvaranje tako detaljnog modela potrebna je ogromna količina računarske snage i prostora za skladištenje. Istraživački tim je koristio više od 40.000 računarskih jezgara i 20 miliona računarskih sati za generisanje simulacije, a proizveo je više od 3 petabajta podataka.

To je 3.000 TB ili 3 miliona GB. Koristeći kompresiju velike gustine, tim je uspio da komprimuje svoje rezultate u samo 100 TB prostora za skladištenje.

To je i dalje ogromna količina podataka, ali se mogu skladištiti na jednom disku. Na primer, ExaDrive iz Nimbusa je SSD uređaj od 100 TB u standardnom formatu od 3,5 inča.

Srećom, podacima se može pristupi i online. Uchuu tim je stavio sirove podatke na http://skiesanduniverses.org, tako da možete istraživati virtuelni univerzum koliko god želite.

Osim što predstavlja detaljnu kosmičku simulaciju, Uchuu simulaciju mogu koristiti i istraživači koji rade na rudarenju podataka. Kako prikupljanje podataka o svemiru raste progresivnom brzinom a i pojavljuje se sve više simulacija, podaci će postati toliko veliki da će rudarenje podataka igrati ključnu ulogu u budućim astronomskim istraživanjima.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply