Usta puna zemlje

by | sep 22, 2021 | Blog | 0 comments

Sarajevske jutarnje kahve su poseban ugođaj i muhabet. Beli je rođeni Titograđanin, jedno vrijeme je živio u Peći, a duže od tri decenije boravi u Sarajevu. Tabireći aktuelne događaje u državicama nastalim na prostorima bivše nam domovine, Beli nam prenese jedno kazivanje koje je davno čuo od rahmetli oca Sulje.

Za vrijeme Turske vladavine, kajmakan jedne kasabe toliko se osilio da je već duže vrijeme krao harač i vršio zulum nad lokalnim stanovništvom. Šejh, koga su uvažavali hrišćani i muslimani, vidi da je šejtan odnio šalu i da će raja otići u helać, organizuje potlačene da mu daju bejat (prisegu) da ode do Stanbola i ispriča gospodaru u kakvom se halu nalazi raja.

Ne dugo poslije Šejhove posjete, Sultan posla ferman i dva askera iz lične pratnje da mu dovedu kajmakana na dvor. Pošto se uvjerio da su pritužbe raje hak (istina) naredi da iskopaju rupu i da kajmakana živog zakopaju u nju stojeći, a da mu glavu zaliju medom i ostave je van zemlje. Sutradan Sultan pošalje jednog askera da vidi u kakvom je stanju osuđenik. Kada je asker umjesto glave ugledao rojeve  pčela, mrava i muha, sažali se na osuđenika i krenu rukom da miče mahluk sa glave ne bi li mu bar malo olakšao stanje u kom se nalazi. Samo što je mahnuo rukom začu slabašan glas:

„Tako ti Boga, ne diraj ih, neka ih.“

Iznenađen onim što čuje asker upita:

„Zašto insanu, pa da ti makar malo olakšam situaciju, da ih otjeram?“

„Ne diraj ih. One su se najele i miruju.“

Vrati se asker na dvor i ispriča gospodaru kako je bilo. Sultan poslije dužeg razmišljanja odluči:

„Otkopajte ga i vratite u mjesto odakle ste ga doveli.“

***

Poštovana sirotinjo rajo, šta veliš?

Hoćemo li čekati da se ovi najedu ili da vratimo one što su se preko svake mjere odavno prejeli? Prije nego mi ponudite odgovor, imajte na umu i ovo – jedino zemlja može zasititi usta pohlepnih beskrupuloznih pokvarenjaka ma koje vjere, nacije i ideologije oni bili.

0 Comments

Submit a Comment