O jučerašnjem i budućim protestima

Objavljeno: 21.09.2021, 13:47h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Juče je održan protest radnika i stvaralaca iz oblasti kulture ispred Vlade Crne Gore. Povod neprijavljenom protestu je bio još jedno u nizu skandaloznih namještenja kleronacionalističke Vlade, imenovanje  za direktoricu Filmskog centra Aleksandre Mandarić – Božović, osobe bez iole ozbiljnijih stručnih referenci, osim ako se u njih računa osvajanje neke nagrade na festivalu reklamoždera. Dobro ste pročitali – festivalu  reklamoždera.

Svima je već odavno jasno da je kod  ministrake Bratić, koja pokriva četiri resora, očito nesposobne, koja bježi od javnih nastupa i sučeljavanja, čak skupštinskih izlaganja i saslušanja – simulirajući bolest, glavna preporuka za namještanja u Vladi nacional-šovinistički diskurs kandidata, a ovaj put i neonacistički. Gospođa Mandarić – Božović je, da podsjetim javnost, jedan od osnivača Srpskog pokreta “Dveri”, neonacističke organizacije, i bila je njihov kandidat za poslanicu u parlament na izborima u Srbiji.

Samo dva dana prije ovog namještenja, premijer Krivokapić je pozvao na smirivanje tenzija i podjela u društvu, da bi odmah potom njegova Vlada, ovakvim izborom, demantovala samu sebe, što je već uobičajno za Krivokapića koji voli da se povremeno zaplače – i izvinjava – ali ne „poštovanom narodu“ već crkvenim vjerodostojnicima, koji, da se po običaju ne lažemo, dominantno vode politiku Vlade Crne Gore i kadriraju je.

Nezavisne „Vijesti“ su, u skladu sa svojom uređivačkom politikom, izvjestile sa jučerašnjeg skupa onako kako su izvjestile, što je njihovo legitimno pravo kao privatnog medija koji izvještava u svom privatnom interesu. O načinu njihovog izvještavanja, ne samo sa ovog protesta već od promjene vlasti, trebao bi mi čitav tekst ili serija tekstova a ne jedan pasus, stoga neću širiti priču. Naglasile su da je skupu prisustvovao Milorad Mijo Popović i Miodrag Vlahović – što je istina, a koji su prepoznati kao apanažni turbocrnogorci, omrznuti kod pristojnog svijeta i sa ove strane dva pola, posebno kod onog drugog.

Od formiranja nove Vlade, ista je vukla poteze i namještala takve partijsko-litijaške kadrove da polako ali sigurno abolira sve pljačke i pljačkaše kadrova prethodne vlasti. Kompromitovana opozicija pokušava to da iskoristi praveći proteste, a dobar dio onih koji su se borili protiv trenutne opozicije dok je bila vlast ne želi da bude na protestima – iako najčešće opravdanim, upravo zbog njih takvih. Taj dio građana koji, u međuvremenu, nijesu postali braća i sestre – ni poštovani narod, je cijelo vrijeme stisnut i potisnut između prvih i drugih. Ekstremno nacionalističkog, šovinističkog, vjerski radikalnog koji je u vladajućem dijelu, sa jedne strane, i koruptivno-mafijaškog sa takođe nacionalističkim narativom koji je sada u opoziciji, na drugoj strani. Ne želeći da budu ni uz jedne ni uz druge, ovaj dio nepoštovanog naroda postaje nevidljiv, što i prvim i drugim odgovara.

Da se vratim na jučerašnji protest, otvorenu ujdurmu poštovanog naroda – braće i sestara – te skrivenu „nezavisnih“ medija protiv onog dijela učesnika protesta koji su mu prisustvovali „u društvu“ sa Miloradom Popovićem, Vlahovićem i sličnima, a za koje se zna da ne pripadaju tom miljeu.

Od uspostavljanja nove, iz dana u dan, pokazuje se, sve gore vlasti, koja prosto provocira svojim nacionalizmom i izborom isto takvih – ekstremno nacionalistiočkih kadrova –  veći dio mog društva  i ja smo izbjegavali proteste iza kojih stoji DPS, srodne mu organizacije ili pojednici, prepoznati kao njihova dvorska, intelektulana ili poluintelektualna posluga. Kada je dara prevršila mjeru – a najnovije imenovanje u seriji takvih to svakako jeste – odlučili smo da podržimo protest kulturnih radnika Crne Gore, predpostavljajući da će se na njemu pojaviti i dio onih koji nemaju moralno pravo na bilo kakav protest i čije društvo nam ne prija.

Kao što nam, svojevremeno, nije prijalo da protestujemo u društvu Mandića, Radunovića, Barske srbadije i sličnih, ali je naš bunt bio protiv nepravne države, opšte pljačke, korupcije i nepotizma, a ne podrška Mandiću i sličnih mu. Onda smo od aktulene vlasti i njihovih simpatizera omalovažavani i optuživani da smo protiv države zato što smo u društvu pomenutih, danas iste optužbe stižu od podržavaoca aktuelne vlasti koji nam prigovaraju da smo zajedno uz apanažne patriote i korumpirane djelove bivše vlasti. Ni tada ni sada, ni ja ni moje društvo nijesmo sa njima, već protiv onog što nam se dešavalo tada i što nam se dešava sada. I ubuduće će tako biti. Boriti se protiv korupcije, neprava i pljačke, kao i protiv klerikalizacije i fašizacije društva je normalna građanska obaveza, a to što je politički pokušavaju iskoristiti oni koji nemaju veze sa tim načelima, njihova je nemoralna i politička prilika koju takvi uvijek žele iskoristiti i politikanski zloupotrijebiti.

Ubuduće, kako mene tako dio mog društva uvijek ćete vidjeti u akcijama ili na protestima, ma ko ih organizovao i sa bilo kojim motivima, ako su oni u skladu sa našim uvjerenjima. U njihove povode i motive nećemo ulaziti, važni su naši.  Kako prije tako i sada.

P.S. Vidim da podržavaocima i zaljubljenicima u novu, po njima očito bezgrešnu vlast, kao i Upravi policije, te nezavisnim Vijestima, jako smeta što protest na Cetinju ili ovaj juče nije bio prijavljen, te stalno to potenciraju. Podsjetiću i prve, i druge, i treće da je javni skup povodom dana svetog Vasilija Ostroškog takođe bio neprijavljen, da nije ni mogao biti prijavljen u skladu sa zakonom jer su važile epidemiološke mjere o zabrani okupljanja. Uprkos tome, premijer čija je Vlada donijela mjere o zabrani javnog okupljanja najavio je prisustvo tome neprijavljenom skupu, isto kao Đukanović na Cetinju. Skupu je prisustvovalo 9000 građana i policija ga je uredno ispratila i obezbjeđivala, ne upozorivši okupljene da je skup neprijavljen i da treba da se raziđu. Na jučerašnjem skupu je bilo oko sto građana, policija je „normalno“ upozorila okupljene da se raziđu jer skup nije prijavljen. Tako, na jednom naizgled banalnom primjeru se lako može uočiti vladavina neprava, tj. da zakon nije isti za sve, te da UP i Vijesti tretiraju javna okupljanja u skladu sa tim da li ta okupljanja podržavaju ili ne. Potpuno sam siguran da ogroman broj građana uopšte ne zna da skup povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog nije bio prijavljen, upravo jer su Uprava policije i Vijesti prešutjele tu činjenicu.

Foto: Omer ŠARKIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply