EU upozorava SAD zbog netransparentnosti i nelojalnosti

Objavljeno: 21.09.2021, 09:15h

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je upozorio i kritikovao SAD zbog nedostatka transparentnosti i lojalnosti prema transatlanskim partnerima što, kako je naveo, pokazuju jednostrane odluke Vašingtona da se povuče iz Avganistana i američki bezbjednosni pakt sa Australijom i Velikom Britanijom, prrenosi Sputnjik agencijsku vijest.

Mišel je rekao da su ove odluke SAD pokazale “očigledan nedostatak transparentnosti i lojalnosti”, iako je, kako je naglasio, predsjednik SAD Džozef Bajden ranije ove godine objavio da se “Amerika vratila” nakon što je njegov prethodnik Donald Tramp četiri godine zastupao politiku “Amerika na prvom mjestu”.

On je, obraćajući se grupi novinara u Njujorku, gdje se održava Generalna skupština UN, ponovio da je transatlanski savez “najvažniji savez za nas u EU”.

“Ne dovodim u pitanje ovaj savez, ali pitam: Da li postoji sumnja u SAD o značaju ovog saveza sa Evropom?”, upitao je Mišel.

On je upozorio da će najava novog saveza između SAD, Velike Britanije i Australije i odluka SAD da zajedno sa Velikom Britanijom proda podmornice na nuklearni pogon Australiji, a čime je okončan raniji dogovor između Francuske i Australije, imati posljedice.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply