Nelegalna eksploatacija i separacija pijeska na Morači ne prestaje (video)

Objavljeno: 18.09.2021, 11:47h

Uprkos moratorijumu na eksploataciji pijeska, radovi na obali Morače u dijelu ušća Cijevne ne prestaju.

Prije par mjeseci PCNEN je pisao o nelegalnoj eksploataciji, a od tada ne da nije prestala već se intezivirala, što svjedoče naše snimci od srijede 15. septembra, kao i oni koje smo objavili prije par dana ( link teksta od prekjuče)gdje se jasno vide mašine koje tovare pijesak sa obale u kamion.

Video iz drona snimljen 15. septembra.

Video eksploatacije šljunka na Morači snimljen 16. septembra u mjestu Grbavci

Institucije konstatuju da je eksploatacija nelegalna, ali reakcije nema

Iako su institucije i sam ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović svjesni problema nelegalne eksploatacije o čemu smo pisali u julu, stanje na terenu se ne mijenja, već su sve češći slučajevi nelegalne eksploatacije.

Nelegalna eksploatacija šljunka u sred bijela dana (video)

Separacija Montenegro petrola na državnoj imovini

Jedana od većih separacija nalazi se na samom ušću Cijevne u Moraču i ona je i dalje aktivna u šta smo se uvjerili obilazeći teren iz više puta, a kamioni pijeska i mikseri ne prestaju da cirkulišu. Ova sepearacija  je u vlasništvu Montenegro petrola,  kao i mehanizacija na kojima se  vidi oznaka iste firme.

Prema podacima iz Katastra nepokretnosti svi objekti  su izgrađeni na parceli 2227/1 KO Mahala, koja je u vlasništvu države Crne Gore. Prema istom listu nepokretnosti, „poslovni objekti“  Montenegro petrola nemaju dozvoli, a upisani su kao objekti u izgradnji  na „tuđem zemljištu“  2019. godine.

Osim ove separacije, aktivno ih je još nekolike manjih sa druge strane obale Cijevne, a šljunak se nelegalno eksploatiše na više mjesta uzvudno i nizvodno.

Vuk VUJISIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply