Aктивисткиња Милица од дрвета не види шуму

Objavljeno: 18.09.2021, 15:25h

Пише: Војин ГРУБАЧ

“Нико нема право да СВЕ демонстранте на једном протесту назове “напаљеним гмазом” а поготово не уредник једног медија, у овом случају Војин Грубач. На уживо преносу протеста са Цетиња могли смо да видимо малољетна лица, старије људе и доста мирних демонстраната. Назвати све њих тако као што је урадио Грубач крши новинарску етику и отворени је позив на линч политичких неистомишљеника.
Сматрам да је зарад добробити свих нас потребно поготово у овом осјетљивом тренутку политичке кризе, када се најављује реконструкција Владе, пажљиво пратити овакве објаве и инсистирати на санкционисању оваквог говора мржње. Последње што н треба сад су сукоби који нас могу гурнути у озбиљну социјалну кризу. (Срдачан поздрав, Милица Канкараш, Харфисткиња, проф.харфе и активисткиња)”

Свако види то што жели а не што јесте

Свако види то што жели, па и госпођа Канкараш.
Међутим, јавности је познато да се генерализацијама не бавим и да их увијек осуђујем на нивоу тврдих принципа.
Прије би се рекло да је грађанска активисткиња, госпођа Милица Канкараш, покушала да мојој врло прецизној реченици стави етикету  “генерализација учесника” што свакако нема прођу.
Уосталом, ево реченице из колумне на коју је критички осврт направила активисткиња:
“Наиме, том хеликоптерском трајекторијом елегантно је превеслана гомила напаљених гмаза и екстремних кориташа  бившег режима и избјегнут опасни сценарио припреман од Монструма током евентуалног полицијског уклањања барикада, током протеста на  којима је најмање било Цетињана.”
Збиља, гдје је ту генерализација када је јасно да се синтагма “напаљени гмази и екстремни кориташи бившег режима” искључиво односи на радикалне појединце и групе који су жељеле конфликт по сваку цијену, а посебно уколико се покушају уклонити незаконито постављене барикаде “балван револуције” – што би се десило да су црквени великодостојници на церемонију устоличења Митрополита дошли аутомобилима!?
Уосталом, то је била и процјена Управе полиције, која због такве ситуацује- “ником ништа није гарантовала” тих дана на Цетињу!?
Дакле, лично сам био  противник полицијског уклањања барикада, иако су оне незаконито и пучистички постављене – јер је била очита жеља радикалних група  за главним  конфликтом управо на барикадама.
Разлог мог противљења је био очит – да радикалне групе не би довеле у питање животе полицајаца, мирних демонстраната и грађана Цетиња којих је било понајмање на том екстремистичким скупу.
Да  се не лажемо, све перјанице и радикални  учесници скупа су жељели себе представити “херојима демократије”, а нико од њих није смио да као организатор cноси одговорност – што се ради само у случају када се сигурно  планирају озбиљни нереди.
Шта ће тада дјеца и старци, које спомиње активисткиња Канкараш, на простору планираног хаоса – осим као заложници ситуације, средство манипулације и димна завјеса намјераваног!? Или није тако?
Самим тим, рекло би се да је активисткиња Канкараш отишла од суштине написаног, да би из неких својих разлога видјела “говор мржње који треба санкционисати” , баш као што ме је видјела “уредником једног медија”, не појаснивши којег!?
Нисам уредник нити једног медија, по струци сам дипл.  грађевински инжењер конструктивног смјера, што ми је основна дјелатност од које новчано обезбјеђујем породицу.
Када имам времена, тада сам, понекад, публициста и политички аналитичар.
Изван партија и НВО  сам од 2008. и никоме не одговарам за своје писање, осим јавности које ме прилично уважава и подржава.
И никад не избјегавам ући у часни полемички дуел било с ким.

Говор мржње који се “не види”, или како?

Интересантно је што  госпођа Канкараш није примјетила у претходном периоду  синтагме “лудачки покрет”, “луда ђеца”, “посрбице и четници”.
Дакле, то је та генерализација и говор мржње који се морао санкционисати.
Ако таква лавина увреда није осуђена и санкционисан, а знамо да није, тада престаје потреба да се упире прстом у било кога, а поготово не на основу нетачног тумачења реченог.
Да ли се на те екстремне ријечи икад осврнула активисткиња Канкараш, знајући да су учесници скаредног скупа на Цетињу управо били корисници и изумитељи  тих увреда: предсједник државе Ђукановић и посланица Вуксановић- Станковић, питање је сад !?
Ако није, тада је очито да од дрвета не види шуму, што није лијепо и није професионално од једне активисткиње, а није ни друштвено корисно.
Да ли је активисткиња Канкараш реаговала на недавно монструозно  писмо групе Цетињана које је објавио портал ЦдМ као “извињење или осуду” због вријеђања потпредсједника Владе Дритана Абазовића?
У писму се каже сљедеће:
“Дритан Абазовић није муслиман. Није ни Албанац. Јер да је муслиман или Албанац био би с Цетињанима и уз Цетиње.
Дритан Абазовић је великосрбин, четник, Вучићев послушник, издајник, вјероватно и туђи плаћеник. Да му се све то наједно рече, мало је. Али не допуштамо да с Цетиња пође увредљива порука на рачун ничије мајке, па ни Дританове. Нити порука вјерске нетрпељивости”
Укратко, ова група сулудника тврди да не допушта да се вријеђа Дританова мајка на вјерској основи, али себи истовремено, у истом тексту,  што је скандалозно, допушта да Дритана  Абазовића  “каменују” салвом увреда  на вјерској,  политичкој и личној основи да то “пас с маслом не би појео”!?
И још кажу, мало је да му се то “наједно рече”!?
Ја сам на овај колективни шовинистички безобразлук и примитивни екстрeмизам реаговао колумном “Унеређена „Долина богова“: Монструмови кловнови и утваре”.
Да ли је овај случај примјетила и јавно реаговала  aктивисткиња Канкараш!?
Ако није, у чему се огледа њен статус друштвене активисткиње!?
И на крају, мала дигресија. Апсолутно је јасно да је Цетиње претворено у вјештачки бедем екстремизма одређених партија, појединаца и група.
Дан  прије интервенције aктивисткињe Канкараш сам  на свом ФБ зиду направио осврт по  теми проблема на Цетињу.
Тај осврт сматрам важним у контексту приче, он ће бити у наставку текста и с тиме бих одговор госпођи Канкараш завршио.

Цетиње анализирати без идеолошких предубеђења и генерализације

Вјероватно би било корисно уочи локалних избора на Цетињу, не само прочистити бирачки списак већ и направити једну објективну анализу владања ДПС-а у тој уништеној вароши.
Дакле, без идеолошких предубеђења. Да ли се, рецимо,  ради о локалној банди која пријетњама, уцјенама и подмићивањем обавља “посао” за налогодавца у виду ДПС-а?
Колико се може видјети из инцидената који се тамо стално догађају, очито се ради о познатим лицима којa стално праве конфликте, које штити правосудни систем те некажњено пролазе као да је територија вароши изван правног система државе.
Јер, генерализовати Цетињане у негативном контексту, етикетирати их због понашања одређених безобразних групица које  представљају локалне кабадахије- није исправно и није пожељно.
Са првим оштрим казнама за шовинистичко и криминално понашање појединаца и група,  сумње нема да ће се ствари нормализовати и Цетиње довести на ниво средине која неће бити препозната по локалним дивљацима који праве инциденте када им се прохтије.
Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply