Preminuo Minja Subota

Objavljeno: 17.09.2021, 09:06h

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča u Jugoslaviji i Rusiji.

Preminuo je televizijski voditelj i  kompozitor Minja Subota.

Milan Minja Subota je srpski kompozitor, zabavljač, muzičar, fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike. Rođen je u Sarajevu 08. novembra 1938. godine. Dugo je radio kao voditelj i autor dječije TV serije „Muzički tobogan“.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima. Neke poznate kompozicije su: „Homo, homini“, „Čuvar parka“, „Budi dobar prema njoj“, „Čekaj me“, „Dok te ljubim“, „U jednom danu“, „Plava muzika“, itd.

Od 1970. do 1975. godine nastupao je sa grupom One i oni sa Daliborkom Stojšić, Žarko Dančuom (Boba Stefanović 1970.g.) i Lidijom Kodrič.

U kompozitorskom opusu za djecu, komponovao je na stihove naših najistaknutijih pjesnika pjesme, koje se danas pjevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su dio dječije muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih. Između ostalih to su pjesme: „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“, „Razbole se lisica“, itd.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply