Poništena ekološka dozvola za malu hidroelektranu ‘Slapi’ kod Sarajeva

Objavljeno: 17.09.2021, 16:47h

MHE “Slapi” treća je planirana MHE na Kasindolskoj rijeci, a druga čija je obnovljena ekološka dozvola poništena presudom Suda, prenosi Fena.

Okružni sud u Banjaluci uvažio je tužbu Udruženja „Resursni Arhus centar u BiH“ i poništio obnovljenu ekološku dozvolu za Malu hidroelektranu (MHE) “Slapi” na Kasindolskoj rijeci.

MHE “Slapi” treća je planirana MHE na Kasindolskoj rijeci, a druga čija je obnovljena ekološka dozvola poništena presudom Suda, prenosi Fena.

Iz Udruženja “Resursni Arhus centar u BiH” napominju da je u toku maja ove godine neformalna grupa građana “STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” sprovela građansku inicijativu putem koje je prikupljeno 2.354 potpisa protiv izgradnje MHE “Smar” i “Slapi”.

U sklopu projekata “Eko BiH”, “Lawyers for rivers” i “Misli o prirodi!”, koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje “Resursni Arhus centar u BiH,” kao Eko HUB Sarajevo, više od godinu dana pruža besplatnu pravnu pomoć ovoj grupi građana.

„Ovo je druga pozitivna presuda koju smo primili u predmetu tri MHE na Kasindolskoj rijeci. Sada imamo poništene obnovljene ekološke dozvole za MHE ‘Smar’ i MHE ‘Slapi’, te se nadamo da će biti poništena i ekološka dozvola za MHE ‘Podivič’ kao i građevinska dozvola za MHE ‘Samar’“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply