Počela serija panela u sklopu Konferencije o budućnosti Evrope

by | sep 17, 2021 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Paneli su temelj Konferencije o budućnosti Evrope i okupiće 800 građana iz svih sredina i djelova EU.

Konferencija o budućnosti Evrope zamišljena je kao forum za povezivanje evropskih građana, civilnog društva i evropskih institucija s ciljem da Evropljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

Planirana četiri panela biće održana od septembra 2021. do januara 2022. a na svakom će učestvovati po 200 građana koji odražavaju demografsku i socijalnu različitost EU.

Građani će na panelima iznositi konkretne preporuke o smjeru kojim bi Evropa trebalo da krene.

Ističe se da će najmanje trećina učesnika svakog panela biti mlađa od 25 godina.

Učesnici svakog panela sastaće se tri puta i razgovarati o ekonomskim temama, obrazovanju, mladima, evropskoj demokratiji, vladavini prava, klimatskim promjenama i ekologiji, zdravlju, položaju EU u svijetu, migracijama.

Na završnom zasijedanju panela građani će uobličiti preporuke o kojima će se raspravljati na plenarnoj sjednici Konferencije. Zatim će po 20 građana iz svakog panela učestvovati u raspravi s predstavnicima institucija i savjetodavnih tijela EU, nacionalnih parlamenata, socijalnih partnera, civilnog društva i drugih kao punopravni članovi plenarne sjednice Konferencije.

Nakon preporuka i rasprave, biće urađen izvještaj a Evropski parlament, Savjet EU i Evropska komisija će zatim ispitati kako mogu efikasno da djeluju na osnovu tog izvještaja.

0 Comments

Submit a Comment