Patrijarh Kiril: Na pomolu raskol između grčkog i slovenskog pravoslavlja

Objavljeno: 16.09.2021, 19:09h

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril je izjavio da danas u pravoslavnom svijetu vlada kriza u kojoj se primjećuje uticaj spoljnih političkih sila.

“O krizi jasno svjedoče ozbiljna neslaganja između pravoslavaca na temu kako shvatamo uređenje vaseljenskog pravoslavlja… U toj krizi se, naravno, vidi uticaj određenih političkih sila, jer je čitava istorija crkve praćena tim uticajem i ne može se poreći da u svijetu postoje oni koji bi želeli da unište temelje pravoslavnog života, da posiju razdor i podjelu među narodima“, rekao je patrijarh, prenosi Sputnjik.

Kako je istakao, primećuje se tendencija da se grčko, mediteransko pravoslavlje odvoji od slovenskog pravoslavlja, a prije svega od Ruske pravoslavne crkve, “odnosno da se ponovi model raskola iz 1054. godine i da se time oslabi pravoslavna crkva“.

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da je Ruska pravoslavna crkva pod snažnim pritiskom iz SAD koji ima za cilj uništenje pravoslavnog jedinstva. To je posebno primjetno u Ukrajini, Belorusiji i nizu drugih država i regiona.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply