Završena raspodjela nepokretnosti bivše SFRJ

Objavljeno: 15.09.2021, 18:36h

Naredni, 21. sastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše Jugoslavije, održaće se do sredine sledeće godine u Zagrebu.

 

Na juče i prekjuče održanom sastanku u Sarajevu okončana je raspodjela nepokretnosti bivše Jugoslavije između država naslednica.

Dogovorom država sukcesora bivše SFRJ Srbiji su dodijeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, kao i dio ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju i stan u Trstu, dok će sa BiH i S.Makedonijom dijeliti ambasadu/rezidenciju u La Pazu, glavnom gradu Bolivije.

Na ovaj način u potpunosti je okončana raspodela nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije u geografskim regionu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i Latinskoj Americi i Karibi, kažu za Tanjug u Ministarstvu spoljnih poslova poslije sastanka.

Ssastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, dvadeseti po red – sprovođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, održan je u Sarajevu 13. i 14. septembra.

Takođe, otpisane su dve nepokretnosti za koje je, nakon provjere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše Jugoslavije.

Postignut je i konačan dogovor u vezi sa podjelom zemljišta u okviru fizičke podjele diplomatskog kompleksa bivše SFRJ u Braziliji, a dogovorena je i fizička podjela diplomatskog kompleksa u Nju Delhiju.

Verifikovana je i ažurirana lista umjetničkih djela, koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše države, o čijem faktičkom stanju nema podataka, koja će se uputiti Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mjera iz njihove nadležnosti.

Sastanku su prisustvovali ovlašćeni predstavnici svih država, sukcesora bivše SFRJ – iz BiH Bakir Sadović, Hrvatske Petar Uzorinac, S. Makedonije Borčo Damjanov, Slovenije Jožef Drofenik i iz Srbije Slavica Jelača.

Naredni, 21. sastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše Jugoslavije, održaće se do sredine sledeće godine u Zagrebu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply