Završena prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja

Objavljeno: 15.09.2021, 23:02h

Na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja u Vladi Srbije, Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu i Srpske akademije nauka i umetnosti, uspješno je realizovana prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja, prenosi PC Press.

Miroslavljevo jevanđelje je digitalizovano u pet varijanti, a svaka strana i svaka iluminacija sa jednim ili dva svjetlosna tijela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj, kao i cijela knjiga. Kao krajnji rezultat, kroz proces digitalizacije napravljeno je oko 2.000 snimaka najvišeg kvaliteta koji obuhvataju 400 iluminacija.

Miroslavljevo jevanđelje je najznačajniji ćirilički spomenik srpske i južnoslovenske odnosno srpsko-slovenske pismenosti iz 12. vijeka. UNESKO ga je 2005. godine uvrstio u svoju biblioteku „Pamćenje svijeta“ čime je postao dio 120 najvrednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija.

Pisano je za Miroslava, brata velikog župana Stefana Nemanje, kneza humskog za potrebe njegove zadužbine crkve svetog Petra na Limu, oko koje je kasnije nastalo Bijelo Polje. Potiče s kraja 12. vijeka, najvjerovatnije iz pretposlednje decenije (1180-1191).

Čije je Miroslavljevo jevanđelje?

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply