Parlamentarna opozicija traži prelaznu vladu i vanredne izbore

Objavljeno: 15.09.2021, 19:58h

Zajednički stav stranaka parlamentarne opozicije je da je izlaz iz “nezapamćene krize” u kojoj se nalazi Crna Gora “formiranje prelazne Vlade ograničenog mandata sa zadatkom organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora na kojima bismo odbranili sve one vrijednosti koje su osnov savremene Crne Gore”.

Sve parlamentarne opozicione stranke su, kako je saopšteno, “postigle dogovor u cilju daljeg djelovanja koje ima za cilj da odbrani građanski i sekularni karakter države i njenu spoljnopolitičku orjentaciju koja je usmjerena ka punopravnom članstvu u EU”.

“Crna Gora se nalazi na raskrsnici između nacionalne i građanske, teokratske i sekularne, srednjevjekovne i savremene države”, poručuje parlamentarna opozicija.

“Dešavanja u Crnoj Gori odavno su prerasla političke razlike ili partijske interese. Stoga, cijenimo potrebnim kreiranje evropske platforme na koju su dobrodošli svi – svaka politička stranka, nevladina organizacija, grupa građana i svaki pojedinac koji dijeli vrijednosti građanske, evropske i antifašističke Crne Gore ima obavezu da ustane i usprotivi se naletu fašizma i velikodržavne politike pod kojim se naša zemlja nalazi i odbrani svoje pravo na odlučivanje o sopstvenoj budućnosti”, poručeno je sa sastanka lidera parlamenarne opozicije.

U saopštenju izdatom nakon sastanka, na kome je bio i aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, rečeno je da “sve što se dešavalo u prethodnim danima, a pogotovo u nedjelju 5. septembra na Cetinju, pokazalo je da Crna Gora ima marionetsku Vladu koja je u potpunosti instrumentalizovana u službi tuđih, antidržavnih i anticrnogorskih interesa”.

“Minuli događaj nije predstavljao vjerski obred već novu stanicu velikodržavne, odnosno velikosrpske ofanzive koja ima za cilj da obezliči Crnu Goru i potre sve njene temeljne vrijednosti. Reakcija građana Cetinja i većinske Crne Gore bila je usmjerena na zaštitu časti i dostojanstva države. Građanski otpor spriječio je državno poniženje koje je bilo planirano od strane zvaničnog Beograda i aktuelne vlasti”, ocjenjuje parlamentarna opozicija.

Za aktuelnog premijera Zdravka Krvokapića se kaže da je “čovjek kod koga ne postoji osnovna moralna, lična i državnička odgovornost, i koji je spreman da po cijenu ljudskih žrtava ispunjava zahtjeve svojih nalogodavaca a sve u cilju stvaranja ‘srpskog sveta’”.

Stanje u zemlji parlamentarna opozicija ocjenjuje kao “dramatično”.

“Pandemija svakog dana odnosi desetine života, svakog mjeseca je 1.000 i više nezaposlenih, ne zna se ko komanduje službama bezbjednosti, institucije ne funkcionišu, a predsjednik Vlade prijeti građanima kako će se policijska represija od 5. septembra ponavljati. Prvi put nakon 90-tih manjinski narodi se osjećaju ugroženim i kao građani drugog reda, dok se njihovo prisustvo u državnoj upravi svodi na minimum. Crna Gora je od faktora stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa postala gorući problem u regionu i kao takva predmet je sve češćih diskusija u međunarodnim krugovima. EU integracioni put stagnira, na dnu je agende trenutne većine u kojoj dominantni dio suštinski preferira promjenu spoljnopolitičkog kursa države. Naša pozicija u NATO-u dobrano je poljuljana aktivnostima Vlade koje se odnose na curenje podataka, kalkulacije pod pritiskom DF-a oko slanja naše vojske u određene misije i sl. Crna Gora već mjesecima nema ministra pravde, predsjednik Vlade praktično ni sa kim ne komunicira, pokušava da uzurpira nadležnosti bezbjednosnog sektora, dok kapitalnih investicija nema ni u najavi. Svi politički akteri u parlamentarnoj većini nalaze se u međusobnim svađama. Dok Demokratski front i dalje bojkotuje parlament, čime je u potpunosti blokiran zakonodavni postupak, URA prijeti obaranjem Vlade. Sve gore navedeno samo je dio haotičnog stanja u kojem se Crna Gora trenutno nalazi, a koje predstavlja najveću krizu od uvođenja višestranačja”, kaže se u zajedničkom saopštenju parlamentarne opozicije.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply