Naučnici treniraju krave da koriste “toalet” kako bi smanjili zagađenje planete (video)

Objavljeno: 15.09.2021, 11:26h

Kad bismo mogli da prikupimo 10 ili 20 odsto urina, to bi značajno smanjilo emisiju štetnih gasova i ispuštanje azota u prirodu

Novozelandski i njemački naučnici uspješno su obučili krave da mokre u posebnim prostorima, nadajući se da će to pomoći u smanjenju zagađenja vode i emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte.

Istraživači sa Univerziteta u Oklandu Lindzi Metjua i Daglas Elif radili su sa 16 teladi na farmi koju vodi Istraživački institut za biologiju životinja u Njemačkoj.

Uz njemačke kolege, par je pokazao da većina teladi može da se obuči da “zadrže” urin, rekli su u saopštenju.

Kravlji urin ima puno azota, pa ako bi krave mogle da nauče da mokre u “toalet” barem povremeno, azot bi mogao da se uhvati i odstrani prije nego što zagadi vodu ili se pretvori u gas azot-oksid, prenosi Hina.

Kad su krave počele da mokre na pogrešnom mjestu, naučnici su aktivirali vibrirajuće ogrlice.

Telad je bila nagrađena hranom ako je mokrila u “toaletu”, poznatom i kao “MooLoo”, koji je bio svijetlozelen kako bi se razlikovao od ostalih torova.

“Ovako neki ljudi obučavaju svoju djecu – stavljaju ih na WC šolju, čekaju da piške, a zatim ih nagrađuju ako to učine. Ispostavilo se da to funkcioniše i sa teladima”, rekla je Metjuz.

Do kraja 15-dnevne obuke, tri četvrtine životinja obavljalo je tri četvrtine mokrenja u toaletu.

“Kad bismo mogli da prikupimo 10 ili 20 odsto urina, to bi značajno smanjilo emisiju štetnih gasova i ispuštanje azota u prirodu”, rekao je Elif.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply