Mrdak: Tara će ponovo biti suza Evrope

Objavljeno: 15.09.2021, 09:31h

Priroda i prirodni sistemi su čudni. Čim prestanete sa izgradnjom oni se sami oporave ali treba imati svijest da se sa time stane

Za godinu do dvije rijeka Tara će ponovo bit ista, kazao je državni sekretar za turizam Danilo Mrdak. On je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, kazao da na koritu rijeke ima fizičko oštećenje što se inženjerskim mjerama lako rješava.

On dodaje da je Studija remedijacije gotova ali, kako je kazao, u ministarstvu nijesu zadovoljni urađenim već traže da bude poboljšana. Nadaju se da će se revizijom doći do boljih rješenja. Mrdak je kazao i da se ranijih godina malo govorilo o devastaciji i naveo da je izvođačka operativa koja je radila na autoputu prala mašine u Tari.

Na pitanje da li Tara ponovo može biti suza Evrope Mrdak je kazao: “Ja sam siguran da će za godinu-dvije biti sve isto kao što je i bilo. Priroda i prirodni sistemi su čudni. Čim prestanete sa izgradnjom oni se sami oporave ali treba imati svijest da se sa time stane. Ja sam siguran da ćemo za dije godine imati popuno drugačiju sliku Tare”.

Mrdak je kazao da je postoje dvije tačke na kojima se dogodila devastacija rijeke Tare prilikom izgradnje autoputa Bar-Boljare.

“Jedna je po meni bila neminovnost jer imamo vijadukt koji ide preko Tare i morala je da se postavi stopa u koritu Tare. U takvoj situaciji mora da se skrene riječni tok. Sada treba Tara da se vrati u svoje korito. Da sačekamo prve velike vode, ja se nadam da će tu da bude tok skoro isti kao što je nekada bio. Jeste ružna slika, ali imao i mjere remedijacije koje su propisane i postoje da bi kompanija koja je gradila autoput vratila u prvobitno stane korito rijeke Tare. Tu je došlo do fizičkog narušavanja integriteta korita rijeke Tare. To su vizuelno ružne slike ali biološki i ekološki gledano to su stvari koje se najlakše liječe. Nemate na Tari problem da je napravljena brana, da je došlo do teškog hemijskog zagađenja, nemate problem da je došlo do pomora ribe već imate fizičko oštećenje korita i to se inženjerskim mjerama lako rješava a i onda sama rijeka zauzme poziciju koju je imala. Misli da će za godinu dana, vidjećemo šta se desilo”, rekao je Mrdak.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply