Konvencija o angažovanoj demokratiji – Angažuj se, inspiriši, osnaži!

Objavljeno: 15.09.2021, 12:57h

Kroz solidarnost do demokratije na Zapadnom Balkanu.

Evropski fond za Balkan i Institut za demokratski angažman Jugoistočne Evrope sa zadovoljstvom su danas konstatovasli da se i Fondacija Fridrih Ebert – Regionalni dijalog Jugoistočna Evropa pridružila organizaciji Konvencije o angažovanoj demokratiji: “Angažuj se, inspiriši, osnaži! Kroz solidarnost do demokratije na Zapadnom Balkanu”, koja će biti održana u Beogradu, 16. i 17. septembra ove godine, saopšteno je iz Evropskog fonda za Balkan.

Inicijativa za angažovanu demokratiju (EDI), koju su pokrenuli Evropski fond za Balkan (EFB) i Institut za demokratski angažman Jugoistočne Evrope (IDESE) nastoji da okupi lokalne organizacije, istraživače, socijalna preduzeća i aktivne građane/građanke na Zapadnom Balkanu koji se bave pitanjima demokratizacije, socijalne nepravde i odgovornosti institucija, i da ih podrži u udruživanju i radu na očuvanju i promovisanju vrednosti otvorenih, solidarnih i demokratskih društava.

“U prethodnom periodu, partneri EDI su organizovali radne sastanke sa više od 60 aktivnih pojedinaca i predstavnika lokalnih, nezavisnih i angažovanih medija iz Srbije, Crne Gore, S. Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Albanije. Zajedno su diskutovali o iskustvima, potrebama i poteškoćama u vezi s radom lokalnih inicijativa i pokreta, o potencijalu za regionalno umrežavanje i zajednički rad na konkretnim temama, poput čistog vazduha, zaštite rijeka, borbe protiv korupcije, kao i o pitanjima javnih prostora i dostojanstvenog rada.

Konvencija pruža prostor za razmjenu i udruživanje raznolikih perspektiva građana i građanki, i to donošenjem agende koja ispunjava njihove potrebe. Ovaj javni događaj će imati uvodnu funkciju za budući zajednički rad na stvaranju istinski demokratskog i angažovanog regiona, razmjenom iskustava, savjeta i informacija o aktivnostima, kao i omogućavanjem saradnje na lokalnom i regionalnom nivou.

Podizanjem svijesti o najvećim bojaznima, razmjenom iskustava i dobrih i efektivnih praksi, Konvencija o angažovanoj demokratiji pod sloganom ‘Angažuj se, inspiriši, osnaži!’, omogućiće formiranje nove, nehijerarhijske mreže pojedinaca i organizacija koji sarađuju na regionalnom nivou”, navedeno je u saopštenju EFB.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply