Vjenčanjem spašavaju drveće (video)

Objavljeno: 14.09.2021, 08:20h

Ekološki aktivisti isplanirali su ceremoniju kao odgovor na plan izgradnje 166 stanova gdje se trenutno nalaze 74 stabla u Bristolu.

Svaka mlada nosila je vjenčanice koje su predstavljale različite kulture na ceremoniji. Iako brak nije pravno obavezujuć, žene su uvjerene da daju svoj glas u borbi za očuvanje lokalne prirode.

“Udati se za drvo je apsolutna privilegija. To nije samo sentimentalni gest, već je veoma značajan i simboličan”, kaže aktivistkinja i nevjesta Suzan Haket, koja živi u toj oblasti.

Tokom 2020. godine Velika Britanija je izgubila 4.150 hektara prirodne šume, uglavnom kako bi se prokrčio put za privatne objekte.

Organizatorka ovog događaja Sioban Kerans rekla je da se nadala da će ceremonija vjenčanja pokazati da je “drvo naš partner tokom života”.

Kako navode organizatori, bili su inspirisani ženama Čipko u Indiji tokom sedamdesetih, koje su grlile drveće u Himalajima kako bi zaštitile šume od sječe.

Skoriji primjer dolazi iz Meksika kada su žene u San Hasintu Amilpasu održale ceremoniju maosovnog vjenčanja kako bi podigle svijest o ilegalnoj seči 2018. godine.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply