Skupština Cetinja o prenosu svojine manastira na CPC

Objavljeno: 14.09.2021, 09:21h

Osnov za raspravu je peticija koju je potpisalo 600 Cetinjana, odnosno tri odsto punoljetnih građana s pravom glasa

Skupština Cetinja danas treba da raspravlja o građanskoj inicijativi za prenos prava svojine Cetinjskog manastira na kanonski nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu Crkvu.

Osnov za raspravu je peticija koju je potpisalo 600 Cetinjana, odnosno tri odsto punoljetnih građana s pravom glasa.

Iz cetinjskog DPS-a su poručili da će se truditi da zaštite interes građana. Odbornici SDP-a i SD-a najavili su da će podržati inicijativu, dok će odbornici GP URA i Demokrate svoj stav saopštiti tokom zasijedanja koje počinje u 10 sati.

Cetinjska skupština je ranije donijela zaključak kojim je od policije i vlade tražena zabrana ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Zahtjev je u pozivu za sjednicu naveden kao druga tačka dnevnog reda: “Građanska inicijativa za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”, pisao je ranije Cetinjski list (RTV Cetinje).

U obrazloženju zahtjeva, u koji je Radio Cetinje imao uvid, navedeno je da bi se, ispunjavanjem inicijative kroz usvajanje legitimne odluke lokalnog parlamenta, uspostavilo poštovanje Ustavom garantovanih ludskih prava, kao i ispravljanje istorijske nepravde.

Potpisnici peticije ističu da su svetinju čije vraćanje traže CPC-u, gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca, među kojima i preci ili dio predaka potpisnika ove inicijative, “da bi ona već decenijama bila nedostupna i zabranjena za korišćenje vjernicima i sveštenstvu CPC i suverenističkim građanima naše Prestonice”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply