CGO obznanio da važni sajt AZLP nije već duže u funkciji

Objavljeno: 10.09.2021, 15:33h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je upozorio danas na činjenicu da sajt Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) “već duži period nije u funkciji ili radi otežano, čime je uskraćen pristup brojnim dokumentima i informacijama od javnog značaja”.

CGO podsjeća na to da je AZLP nadležna za kontrolu primjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, “a ovim je i sama onemogućena da ispuni obaveze iz tog zakona.”

“Kako je krajem jula saopšteno iz te institucije, njihov sajt bio je na meti hakerskih napada, zbog čega se nije moglo pristupiti njihovoj stranici više od deset dana. Tada su naveli i kako je to bio treći napad u posljednjih nekoliko mjeseci, a da su prethodni napadi bili u martu i junu ove godine. Oba su, kako je navedeno, prijavljena i Nacionalnom timu za zaštitu od računarskih i bezbjednosnih incidenata na internetu (CIRT).

Iako je od posljednjeg saopštenja iz AZLP-a, u kojem se ističe i kako je sajt ponovo u funkciji, proteklo gotovo dva mjeseca, taj sajt još uvijek nije funkcionalan, odnosno, pri pokušaju pristupa istom, nalazi se blanko stranica bez bilo kakvih sadržaja”, rečeno je u saopštenju CGO.

CGO konstatuje da je iznenađuje to “da AZLP još nije preduzela odgovarajuće mjere kako bi sajt bio funkcionalan, što je bila u obavezi, dok je istovremeno, prilikom nadzora, ukazivala organima na nefunkcionalnost dijela linkova na njihovim sajtovima”.

“CGO ukazuje na kontradiktornost u postupcima AZLP-a, ali i podsjeća na nepisanu dužnost tog tijela da svojim djelovanjem bude primjer drugim državnim organima. Ovo je posebno važno jer proaktivan pristup informacijama u Crnoj Gori još nije ostvaren u dovoljnoj mjeri, čemu ne doprinosi ni ovakvo stanje u instituciji koja je odgovorna za kontrolu i kažnjavanje nesavjesnih organa. Ovo, svakako, ne doprinosti kredibilitetu rada AZLP”, konstatovao je CGO.

CGO navodi da je sajt AZLP-a “sadržao veliki broj dokumenata, a između ostalih i rješenja koja je donijela ta Agencija kao drugostepeni organ”. “Na njemu su se mogli pronaći podaci koji su od značaja za podnošenje zahtjeva za slobodan pristup informacijama organima, pa i samoj Agenciji kao prvostepenom organu, kao i instrukcije za izjavljivanje žalbe AZLP-u kao drugostepenom organu”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply