Novi dokumenti produbljuju sumnje da je koronavirus možda procurio iz biolaboratorija

Objavljeno: 08.09.2021, 21:54h

Portal Intercept (SAD) je došao do dokumenata koji otkrivaju nove detalje o kontroverznim istraživanjima nekoliko vrsta koronavirusa iz šišmiša na Vuhanskom institutu za virologiju u Kini, a koja je dijelom finansirao i američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti.

Intercept je dobio na uvid dosad neobjavljene dokumenta o dva predloga za bespovratnu dotaciju, odnosno grant, na više od 900 stranica, koja je podnio EcoHealth Alliance, nevladina medicinsko-ekološka organizacija sa sjedištem u SAD. Svrha njihovih zahtjeva bilo je financiranje istraživanja koronavirusa šišmiša u biolaboratoriju na Vuhanskom institutu za virologiju (WIV).

“Ovo je putokaz za istraživanje visokog rizika koje je moglo dovesti do trenutne pandemije”, komentirao je otkriće Gari Ruskin, izvršni direktor američke organizacije Right To Know, grupe koja istražuje porijeklo covida-19.

Dokumenti dodatno produbljuju sumnje da je koronavirus možda zaista nesrećom ili nepažnjom procurio iz biolaboratorija. Posljednjih nekoliko mjeseci ta je hipoteza dobila novi život, zahvaljujući javnim istupima nekih stručnjaka koji smatraju ovu hipotezu plauzibilnom, kao i izvještajima američkih obavještajnih službi prema kojima se, iako za nju još nisu nađeni dokazi, ta hipoteza ne može odbaciti, prenosi portal index.hr.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply