Joanikije: Vraćanje kapele na Lovćen je i moj zavjet

Objavljeno: 08.09.2021, 07:58h

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je rekao da će vraćanje kapele biti njegov zavjet, kao što je bio Amfilohijev.

“Svakako, radićemo na tome, to će biti, kao što je bio i zavjet Petra Drugog Petrovića Njegoša,  i moj zavjet. Veliki grijeh koji je napravljen Crnoj Gori, Njegošu. Dublje negdje gledano ovde nekako ljudi ne mogu da podnesu tu Njegoševu veličinu, širinu. Znate, od Njegoša, jedne vaseljenske širine, jedne slovenske veličine, od njega bi napravili kneza Rogana iz Gorskog vijenca. Nekako nije u redu. Cijelo vrijeme hoće da ga skrate, da ga stave u neku Prokrustovu postelju i njega i ovaj narod”, kazao je Joanikije za RTS i dodao da je Njegoš crnogorski, srpski, slovenski i vaseljenski.

Njegoševa zavjetna crkva se nalazila na Jezerskom vrhu, na Lovćenu. Crkvu-kapelu posvećenu Svetom Petru Cetinjskom, po svojoj zamisli, podigao je Petar II Petrović Njegoš, 1845. godine, sa željom da u njoj bude sahranjen.

Njegoš je umro 19. (31) oktobra 1851. godine, bio je prvo sahranjen je u Cetinjskom manastiru, zbog bojazni da bi Turci mogli oskrnaviti grob, da bi 27. avgusta 1855. godine njegove kosti bile prenijete na Lovćen. Ispunjen je njegov amanet: Na Lovćenu Njegoš spava – najumnija srpska glava (narodna pjesma).

Njegoševa zavjetna crkva je porušena 1972. godine, i na njenom mjestu 1974. godine podignut je Njegošev mauzolej.

Bilo je rečeno da će Njegoševa zavjetna crkva biti podignuta od istog materijala „negdje drugo”, pominjala su se j i Ivanova korita. No, to se nije dogodilo.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply