Istraživanje: Autoantitijela uzrokuju teške oblike Covid-19

Objavljeno: 02.09.2021, 18:30h

Međunarodni tim stručnjaka je utvrdio pravi uzrok povećanog rizika od teškog oblika i smrti od Covid-19, prenosi scientificamerican.com.

Prema njihovim nalazima, antitijela koja se okreću protiv elemenata odbrane našeg imunog sistema su  ključni pokretač teškog oblika bolesti I posljedično i uzrok smrti nakon zaraze novim koronavirusom.

Ta odmetnuta antitijela, poznata i kao autoantitijela, su prisutna i kod zdravih pojedinaca, a njihov nivo raste sa starošću, što može pomoći u objašnjenju zašto su starije osobe pod većim rizikom od razvoja teškog oblika bolesti Covid-19.

Naučnici su otkrili da oko 10% osoba s teškim oblikom Covid-19 ima autoantitijela koja napadaju blok tip 1 interferone, molekule proteina u krvi koje igraju kritičnu ulogu u borbi protiv virusnih infekcija.

Istraživanje je sprovedeno na 3595 pacijenata koji su imali vrlo teški oblik Covid-19, iz 38 zemalja širom svijeta, odnosno na osobama koje su završile na jedinicama intenzivne njege zbog težine bolesti.

Ukupno gledano, 13,6% tih pacijenata imalo je autoantitijela, od toga 9,6% pacijenata s tim antitijelima bilo je mlađe od 40 godina, a do 21 posto pacijenata s tim antitijelima bilo je u dobi iznad 80 godina. Autoantitijela su bila prisutna i u 18% pacijenata koji su preminuli od bolesti COVID-19, prenosi scientificamerican.com.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply