Praznim pričama nasipaju put do Tepaca (video)

Objavljeno: 01.09.2021, 08:22h

Selo smješteno u kanjonu Tare i NP ‘Durmitor’, prirodni i turistički dragulj, već decenijama čeka na asfaltni put.

Mještani sela Tepca u Nacionalnom parku ‘Durmitor’ duže od tri decenije čekaju na asfaltni put. Sada su priprijetili protestima i blokadama.

Strmi makadamski put koji vodi do pitomog sela smještenog u kanjonu Tare pokvario je mnoga auta i otkazao brojne turističke rezervacije. Uprkos tome, asfalt je ostao samo obećanje nadležnih a nada mještana.

Tepca se nalaze na pitomom platou na lijevoj obali Tare. Klima je blaga, a zemlja plodna. U ovom durmitorskom selu uspijeva skoro svo povrće i voće, pa čak i smokva, vinova loza i lubenica.

Predsjednik mjesne zajednice Tepca, Miroje Džabasan kaže da se ljudi, pored poljoprivrede, bave i stočarstvom, pčelarstvom, turizmom, ali „sve to nemaju kome ponuditi jer se do sela teško dolazi“.

Momo Marić u Tepcima ima etno selo sa kolibama i ribnjakom. On kaže da od 100 odsto zakazanih rezervacija 90 odsto njih se otkaže zbog puta.

Put ne samo da bi doprinio razvoju turizma u NP Durmitor već bi, kako obrazlaže Marić, svima koji tu žive znatno olakšao uslove za život i rad.

„Svaka piča o putu je prazna priča“, kaže on.

Marić kaže da je prošlog novembra bilo riječi o putu i da su došli da nasipaju pijesak. Pijesak su stavili sa strane i kada ga je snijeg prekrio to su iskoristili kao izgovor da ne mogu nastaviti sa radom.

„Ovo je Žabljak, nije ovo Budva“, kaže Marić i misli da se sve to radi planski.

Prema riječima mještana, novac je bio izdvojen iz budžetskih rezervi, ali je povučen jer nije potrošen do kraja 2020. godine. Oni i dalje čekaju da se vlada i opština dogovore oko obezbjeđivanja novih sredstava.

Predsjednik opštine Žabljaka, Veselin Vukićević za PCNEN kaže da su zaključcima Vlade Crne Gore prošle godine odobreno 320.000 eura za asfaltiranje dijela puta prema Tepcima. Taj novac je, objasnio je, bio operativan prošle godine, ali zbog loših vremenskih uslova nije potrošen pa ni radovi nijesu završeni.

„Opština Žabljak je u više navrata tokom ove godine od nadležnih državnih organa zahtijevala da se odobrena sredstva stave na raspolaganje. Međutim, usvajanje budžeta tek polovinom tekuće godine rezultiralo je time da ni do danas izvođač nije uveden u posao kako bi se nastavili radovi na ovom projektu“, kaže Vukićević.

On navodi da je opština Žabljak u intenzivnoj komunikaciji sa Upravom javnih radova, te da je prvog septembra zakazan sastanak sa predstavnicima Ministartva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kako bi se pronašlo zajedničko rješenje za ovaj problem.

Iz opštine su Upravi javnih radova slali dvije urgencije prije zakazivanja sastanka.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija za PCNEN su kazali da je upravljanje lokalnim putevima u nadležnosti lokalne samouprave, u skladu sa odredbama Zakona o putevima.

Svi zahtjevi koji dođu do MKI a tiču se lokalnih puteva bivaju proslijeđeni na nadležnost lokalnih samouprava, dodali su.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore su saopštili da su upoznati sa problemom mještana Tepaca i da je nedavno direktor NP ‘Durmitor’ prisustvovao sastanku mjesne zajednice na kome se govorilo upravo o putu. Ipak, nisu upoznati sa tim da li su sredstva obezbijeđena, niti predviđena za asfaltiranje. Napominju da je za održavanje puta nadležna opština, i da oni nemaju nikakav uticaj na to.

Jovana DAMJANOVIĆ

Marija PEŠIĆ

Vuk VUJISIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register