Prvi regionalni festival monodrame inBox: Poznati pobjednici konkursa za najbolji tekst

Objavljeno: 31.08.2021, 10:21h

Na konkursu za najbolji tekst za monodramu napisanu na BHS jezicima,  raspisanog u sklopu prvog regionalnog festivala monodrame inBox u Travniku (BiH), pristiglo je više od pedeset radova iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, a žiri je najbolje ocijenio tekst Vahida Durakovića “Prodavnica budućnosti”.

Drugo mjesto i posebnu pohvalu žirija zauzela je monodrama “Domaći vetar” Stamena Milovanovića iz Srbije, a treće dijele monodrame “Koromanov sin” Nedžiba Smajlovića iz BiH te “Kraj je tek početak” Ljubice Perović iz Srbije.

Bilo je najavljeno da će biti nagrađen samo najbolji tekst, ali je žiri u sastavu Josip Mlakić (predsjednik), Maja Simonović i Dragan Komadine odlučio da budu uručena dodatna priznanja za drugo i treće mjesto.

“Više sam nego zadovoljna interesom autora iz zemalja regije za inBox i Natječaj u sklopu festivala. Ovo je samo potvrda ideje ovoga festivala koja ističe kako je potrebno motivirati i poticati autore koji žele stvarati nove tekstove i time obogaćivati književnu baštinu naših prostora. Ovaj natječaj im je upravo to i omogućio”, kaže direktorica Regionalnog festivala monodrame Anela Križanac.

Pobjednik će na zatvaranju festivala 19. rujna/septembra dobiti novčanu nagradu u iznosu od 1000 KM, statuu inBox festivala te praizvedbu pobjedničkoga teksta na sljedećem festivalu.

Festival monodrame inBox organizuje Hrvatski kulturni centar ‘Nova bila’.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register