3D pješački prelazi (video)

Objavljeno: 31.08.2021, 08:05h

Inicijativu za uvođenje takvih prelaza pokrenulo je jedno osiguravajuće društvo u saradnji sa lokalnim zajednicama i udruženjima za bezbijednost u saobraćaju

U više slovenačkih gradova uskoro će inovativno biti postavljeni dizajnirani pješački prelazi koji stvaraju iluziju trodimenzionalnosti i vozačima izgledaju kao fizičke prepreke.

Prva dva takva “lebdeća” pješačka prelaza, odnosno “3D zebre” dobiće ovih dana Velenje u gradskoj četvrti gdje se nalazi više škola, sledeće nedjelje biće postavljeni u Ptuju, a u nedjelji mobilnosti koja se obilježava od 16. do 22. septembra i u Ljubljani.

Inicijativu za uvođenje takvih prelaza pokrenulo je jedno osiguravajuće društvo u saradnji sa lokalnim zajednicama i udruženjima za bezbijednost u saobraćaju.

Ideja o trodimenzionalnim zebrama u Evropi potekla je s Islanda gdje su se prvi takvi pješački prelazi pojavili 2017. godine, ali nije svuda prihvaćena. U više njemačkih gradova takvo rješenje je odbijeno jer nije u skladu s propisima u saobraćaju.

Nekoliko “lebdećih zebri” bilo je prije dvije godine postavljeno u Sarajevu, ali su gradske vlasti od njih uskoro odustale.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply