Obrazovni kampovi za djecu ‘Čarolija munike’

Objavljeno: 20.08.2021, 12:38h

Crnogorsko društvo ekologa (CDE) je organizovalo, krajem jula i sredinom avgusta, dva obrazovna kampa u prirodi za djecu, u mjestu Studeno (Danilovgrad) koje pripada planini Prekornici.

Na dva četvorodnevna kampa pod nazivom “Čarolija munike’’ učestvovalo je više od pedesetoro djece iz Spuža i Danilovgrada, a s vremena na vrijeme pridružila bi se i djeca koja su već bila na Studenom sa svojim porodicama.

Djeca su imala priliku da se povežu sa šumama bora munike koje široko okružuju područje kampa, ali i sa okolnim livadskim ekosistemom. Djeca su polako uranjala i upoznavala svijet slijepih miševa, insekata, sisara i gmizavaca kojima su Prekornica i Crna Gora dom.

U razgovorima uz logorsku vatru oživljavani su likovi iz priča naših predaka, za vrijeme predavanja o mitovima i legendama šuma, livada, nebeskih Pjela, prirodnih ciklusa i naših mitskih bića.

Djeca su bila ohrabrena da osluškuju svoju inspiraciju i intuiciju, stvarajući umjetnost materijalima koje su pronalazila u prirodi oko njih, ali su išla i u potragu za umjetničkim djelima koje priroda sama svakodnevno kreira. Djeca su stvarala i modele svojih bašta sa biljnim vrstama koje savršeno podržavaju jedna drugu, ali i cijela naselja i gradove koji su podignuti i funkcionišu na temeljima održivog razvoja.

Noću, pod nebom punim zvijezda, razgovarali smo o fenomenu svjetlosnog zagađenja i njegovom utcaju na čovjeka i na ostali živi svijet dana i noći.

Na licu mjesta djeca su učila o vještinama orijentacije i višednevnog boravka u prirodi, ali i o tihom ali sve jačem otkucavanju klimatskih promjena (dok su, pred kraj drugog kampa, čak i osjećala dim požara koji je gutao područje sa druge strane Lisca).

Kampovi su samo početak sprovodjenja edukativnih aktivnosti koje, prije svega, imaju svrhu uspostavljanja i jačanja konekcije djeteta sa ostalim oblicima i bićima prirode.

Kampovi su održani u okviru projekta “Od edukacije i povezivanja djece sa prirodom, preko dendrohronoloških istraživanja, do podizanja svijesti o promjenama klime u proteklih nekoliko vjekova u Crnoj Gori!”, koji je kofinansiran od strane EU i Vlade Crne Gore.

Fotografije i tekst Jelena Popović (Crnogorsko društvo ekologa)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register