Neka Cetinja, svi na Sinjavac

Objavljeno: 16.08.2021, 19:50h

Piše: Ibrahim ČIKIĆ

Danima se okupljamo i hladimo na ostrvu ispod čuvenog Sinjavca. Začuđujuće, nema aktuelnih političkih prepucavanja, iako smo različitih ideoloških i vjerskih provenijencija. Relaksirajuća i opuštena atmosvera. Talandara je obavezna. Bude pokoji ćevap, ljuta kobasica i somborka paprika. Za one koji vole popiti, nađe se i po koja kapljica dobre domaće rakije i naravno hladnog Nikšićkog piva. Limski oblutak, plavo nebo i zeleni Lim za nas imaju kultnu vrijednost. Iako svi imamo preko šezdeset banki, ponašamo se kao djeca. Čak nam se promijeni i fizionomija lica kada se kljuknemo u bukove.

Profesor Rifko je glavni organizator i roštiljdžija. Uvijek nasmijan i neumoran. Iako je limski oblutak neugodan čak i za one koji imaju patike na nogama on ide bos. Ne koristi peškir i ostali plažni mobilijar. Legne po usijanom kamenu kao na najudobniji dušek. Naravno, oveći oblutak je obavezan ispod glave umjesto jastuka.

A da Vam je vidjeti profesora Meda, legendu čaršije i humora. Prebacio sedam banki ali se ne predaje. Koristi mobilni i internet kao da mu je dvadeseta. Gdje je Medo, tu je medeno.

Gero je limski ključar i kod njega uzimamo ulaznice. Kad namakne koju čašicu, iz njega poteknu priče iz davnina, moje je samo da na vrijeme uključim diktafon.

Dražen je posebna priča, prilagodljiv svakom društvu, a i on je dobar pripovjedač i govornik. Samo mu pruži priliku i malo ga poguraj da upali. Stidljiv je.

Profesor Bedo je difovac. Izvanredan pripovjedač, ali neće na suho. Mora biti pogonskog goriva i malo štimunga da upali.

Boni, ko boni. Istraživač obala i brzaka. Neprimjetan a svugdje prisutan. Izuzetno lak za održavanje. Rado viđen u svakom društvu.

Špiro  pronalazač i inovator. Čak ni na Limu ne može bez eksperimenata. Svi mi na ostrvu, a on sa bijelim Pasatom i stoličicama na nikoljačku obalu, iako je rođeni Sićinac. Njemu je dovoljan Lim, a društvo traži po kafanama.

Pirto ko pirto. Iako radi blizine siđe na drugu obalu, obavezno dođe na ostrvo. Sa njim se spustim niz bukove Male ćabe preko Ciganskog do kraja ostrva, a onda sa druge strane, gazeći obalom uz Lim, preko Činovničkih bukova na početno odredište.

Mele je čudo, uvijek ga nema kada se nešto baci na talandaru. Nije njegova nafaka, a i kako će biti kad baš taj dan ne dođe, iako je redovan. Sam je kriv što preskače kupanje.

***

Ko to kaže ko to laže da se ne može i u ovom kolektivnom ludilu mržnje i podjela normalno i ljudski živjeti. Pusti politiku i hramove, bujrum na Sinjavac, pojedi ćevap i ljutu papriku, provjeri da li govorim istinu.

Zapamti dobro, bujrum ti je ko tri puta izvolte.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register