Bjelojevićka rijeka 100 % devastirana

Objavljeno: 07.08.2021, 11:47h

Ukupna štetnost mini hidroelektrana je sa svih aspekata dokazana

Apokaliptično. Tako ovih dana izgleda Bjelojevićka rijeka, pritoka Tare, na kojoj je u toku izgradnja dvije male hidroelektrane i puta Mojkovac-Lubnice. Od nje nije ostalo gotovo ništa – sada je kao manji potok, kafene boje, zaprljan od raznoraznog građevinskog otpada koji se nalazi svuda u okolini.

U takvom stanju se Bjelojevićka dalje uliva u Taru i zamućuje vodu jednog od najvećih dragulja Crne Gore i Evrope. Posječena stabla, šut, cijevi i uništen put sada “krase” ovaj predio, koji je lokalcima nekada služio kao odmaralište. U jednom dijelu korito Bjelojeviće je u potpunosti izbetonirano, a na drugim mjestima i izmješteno.

Pogledajte video sa terena:

Komentarišući izgradnju malih hidroelektrana na Bjelojevićkoj rijeci, izvršni direktor NVO Eko tim, Milija Čabarkapa je rekao da svjedočimo šteti koja se nanosi javnom interesu.

,,Građani Crne Gore još jednom svjedoče devastaciji prirodnih resursa naše zemlje – opet je to rijeka koja je napadnuta od strane privilegovanih investitora, a sve na štetu javnog interesa. Građani će plaćati duže od jedne decenije devastaciju ove rijeke kroz račune za električnu energiju”, kazao je za PCNEN Milija Čabarkapa, nacionalni koordinator za Crnu Goru u WWF Adriji i izvršni direktor NVO Eko tim.

Nema ko da brani Bjelojevićku, mještani dobijali “dobronamjerne” savjete

Prije nego što su reporteri PCNEN-a stigli na teren, bili su u pregovorima sa sagovornicima koji bi podijelili muke koje su ih zadesile od početka izgradnje dvije mHE i puta. Međutim, jedan od sagovornika se predomislio zbog “dobronamjernih” savjeta sa posla – da to nije njegova briga, a drugi se više nije javljao. Prvo su kazali da nema ko da brani Bjelojevićku, a do toga su, kako kažu, doveli sitni interesi pojedinaca. Bez obzira na to što nisu željeli da daju izjavu, sagovornici su bili u jednom saglasni – Bjelojevićka rijeka je stopostotno devastirana.

Bemax negira odgovornost

Nakon što su reporteri PCNEN-a, uvidom u građevinske table, vidjeli da je izvođač radova na oba projekta (malih hidroelektrana i puta) Bemax, kontaktirali su kompaniju. Pitali su zbog čega je u jednom dijelu korito rijeke u potpunosti izbetonirano, a na drugim mjestima izmješteno, kako će biti sanirano, kao i da li su te radnje u skladu sa preporukama iz Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu. Pitali su i zbog čega se, prilikom izvođenja radova, ne vodi računa o građevinskom otpadu koji završava u koritu Bjelojevićke rijeke.

Na terenu, reporteri PCNEN-a su uočili i vozila kompanije IGMA GRAND, koja je izvođač radova na izgradnji malih hidrocentrala u Barama Kraljskim, a vlasnik firme je brat bivšeg predsjednika opštine Andrijevica, iz redova DPS-a. Pitali su koja je uloga te firme u izvođenju radova na mHE na Bjelojevićkoj rijeci, jer se na građevinskim tablama nigdje ne pominje ime te firme.

Na postavljena pitanja reporteri PCNEN-a nisu dobili odgovore. Umjesto toga, dobili su šturo objašnjenje da je kompanija Bemax samo podizvođač na ovom projektu, iako na građevinskoj tabli stoje kao jedini izvođač radova.

Zbog zagađenja slučaj pred Osnovnim državnim tužilaštvom

Iz Uprave za inspekcijske poslove PCNEN-u su odgovorili da im tokom ove godine nisu stizale prijave u vezi zamućenja Bjelojevićke rijeke, ali…

,,Međutim, u avgustu prošle godine stigla nam je inicijativa u vezi zamućenja vodotoka Tare na potezu od Mojkovca do Šćepan Polja i to od Ministarstva kulture Crne Gore preko generalne sekretarke Crnogorske nacionalne komisije UNESKO. Odmah po prijemu inicijative, inspektor za vode je utvrdio da je zamućenje vodotoka Tare povezano sa izvođenjem građevinskih radova na izgradnji dijela trase planiranog regionalnog puta Mojkovac-Lubnice, a u samom koritu Bjelojevićke rijeke”, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, inspektor za vode je svu dokumentaciju u vezi ovog ekološkog incidenta dostavio Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali da Bjelojevićka rijeka, kao pritoka Tare, shodno „Odluci o određivanju voda od značaja za Crnu Goru” nije u nadležnosti državne Inspekcije za vodu, već lokalne. 

Bjelojevićka rijeka nekad i sad

U videu možete pogledati kako je Bjelojevićka izgledala nekad, a kako izgleda sada.

“Ne rade u skladu sa projektom”

Reporteri PCNEN-a su na licu mjesta zatekli mještanina koji im je kazao da se radovi ne izvode u skladu sa projektom, ali da ne želi da se pojavi pred kamere, jer zna kako stvari ovdje funkcionišu. On je kazao da se radovi ne izvode po parcelama koje su upisane u projektu, te da oni, kao mještani, ne mogu opstati od prašine i buke.

,,Ukupna štetnost mini hidroelektrana je sa svih aspekata dokazana”, kaže Milija Čabarkapa. Pitanje je kada će donosioci odluka pokazati da rade u javnom, a ne privatnom interesu.

Vuk VUJISIĆ
Andrea JELIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte




Forgot?
Register