Vlada traži ograničenje marži kako bi se izbjegao inflatorni udar

Objavljeno: 30.07.2021, 21:54h

Vlada Crne Gore je usvojila danas Informacija o sprovedenoj analizi maloprodajnih trgovačkih marži na proizvode koji predstavljaju osnovne životne namirnice u Crnoj Gori, a trgovcima je poručeno da marže treba prilagoditi datom trenutku, kako bi se izbjegao eventualni inflatorni udar izazvan nekontrolisanim i neprirodnim rastom cijena.

Vlada je usvojila zaključke kojima se preporučuje trgovcima u maloprodaji da obračunatu trgovačku maržu koja čini sastavni dio maloprodajne cijene ne određuju u iznosu većem od 15%  za suncokretovo ulje, bijeli šećer i mlijeko, odnosno ne većem od 18% za kokošija jaja, rečeno je u zvaničnom saopštenju.

Vlada Crne Gore je danas usvojila više predloga zakona, među kojima je i Predlog zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, radi usaglašavanja sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola. Izmjenom je predviđeno dodavanje životnog partnera kao člana porodice u članu kojim je propisano ko čini porodicu.

Vlada je danas donijela Uredbu o izmjeni i dopunama Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPARD II program). Izmjenama Uredbe po prvi put se uvodi mogućnost plaćanja unaprijed (avansnog finansiranja) prema korisnicima do 50% odobrenog iznosa podrške, što će doprinijeti boljem trošenju bespovratnih sredstava koji su namijenjeni Crnoj Gori, saopšteno je poslije sjednice Vlade.

Evropska unija je za period 2014-2020. iz Instrumenta pretpristupne podrške (IPA II) izdvojila oko 39 miliona eura za sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja koja su dostupna Crnoj Gori kroz IPARD II program, “od čega je do sada uplaćeno cca. 12 miliona eura EU podrške, što predstavlja cca. 31% ukupnog dostupnog EU doprinosa na nivou IPARD II programa”.

Vlada je donijela odluke o obrazovanju radnih grupa za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblasti pravne tekovine Evropske unije koje se odnose na pregovaračka poglavlja: 2 – Sloboda kretanja radnika, 6 – Privredno pravo, 8 – Konkurencija, 14 – Saobraćajna politika, 15 – Energetika, 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, 21 – Trans-evropske mreže, 27 – Životna sredina i 30 – Vanjski odnosi.

Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju osnovne i doplatne liste ljekova. Odlukom se obezbjeđuje dostupnost novih i efikasnijih ljekova, uz usklađivanje cijena sa maksimalno utvrđenim cijenama, koje vrši Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore.

Vlada je uvojila Program za unapređenje konkurentosti privrede za 2021. godinu, vrijedan 3.000.000 eura, kao i Program podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2021. godinu, vrijedan 80.000 eura.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register