Otpadne vode iz brojnih auto perionica u Bijelom Polju završavaju u Limu

Objavljeno: 30.07.2021, 13:29h

U samo jednom bjelopoljskom naselju na desetini lokacija se nudi usluga pranja vozila. Auto perionice se razlikuju prema opremi, veličini, cijeni, ali većini je zajedničko da nemaju separatore za tretman otpadnih voda. Ispušaju ih u atmosfersku ili fekalnu kanalizaciju, kanale koji vode do Lima ili se otpadne vode razlivaju po tlu.

Prema važećim propisima za  tretman otpadnih voda,  svaka auto perionica treba da ima ugrađen separator (za separaciju ulja, masti i detedženata). U tim sepratorima obavlja se primarni tretman otpadne vode, nakon čega  bi  tek trebalo da se odvodi u kanalizacioni sistem.

“ Oko 200 perionica ima u Bijelom Polju, samo par njih radi legalno”

Da je stanje u toj oblasti odavno izmaklo kontroli potvrđuje i sagovornik PCNEN, vlasnik jedne od perionica, koji se potrudio da,  prije registracije djelatnosti,  ispoštuje važeće propise.  To ga je, kako kaže, skupo koštalo. Ipak, ispostavilo se da, zbog nelojalne konkurencije i  neažurnosti nadležnih, uskoro mora staviti „ključ u bravu“ .

„Teško je reći koliko je nelagalnih perionica; bukvalno su na svakom su koraku. U Bijelom Polju ih je sigurno blizu 200, u ovom naselju na desetine. O tome niko ne vodi računa. Otpadne vode idu direktno u Lim. Nikome ne pada na pamet da ugradi sepratore, ali ni nadležnima da obave kontrolu. Ja uskoro zatvaram svoju perionicu. Uložio sam nekoliko hiljada eura, samo da bih, u skladu sa propisima, regulisao tretman otpadnih voda. Platio sam izradu eleborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, ugradio separator…  Jasno je  da ne mogu da konkurišem cijenom onima koji ništa od toga nijesu učinili“,  objašnjava preduzetnik iz  Bijelog Polja, koji je želio da ostane anoniman.

 “Prijavio inspekciji pa ga inpekcija provjeravala”

Naš sagovornik kaže da je apsurdno to da je on prijavio prije par godina inspekciji nelegalne radnje u Bijelom Polju, a da je za uzvrat inspekcija njega provjeravala dok druge ne vidi.

Prema podacima Uprave za inspekcijske poslove, u  Bijelom Polju postoje registrovane auto perionice, koje rade u okviru sedam privrednih subjekata. To su samouslužne  auto perionice „Ina Crna Gora“ -benzinska pumpa Bijelo Polje, „IN stil“ (Gušmirović),  „Soko Group“, „Flach car“, „Omerović“,  „MMM Smolović“ i samouslužna auto perionica  Miloja Damjanovića.

Kako su iz  Uprave  kazali za  PCNEN,  skorije nije bilo prijava za nelegalan rad auto perionca na području Bijelog Polja.  Međutim, prema njihovim navodima, obavljeni su  inspekcijski nadzori prije tri-četri godine.

„Tokom 2017. i 2018. godine prijavljen je rad određenog broja auto servisa i auto perionica  u kojima se obavlja  pranje vozila.  Tom prilikom izvršeni su inspekcijski nadzori i konstatovano je da kod samouslužnih perionica, kao i kod autoperionice u okviru “Soko Group“,  koje su novijeg datuma,  postoje ugrađeni  separatori za izdvajanje ulja i drugih nečistoća. Kod auto perionica koje su dobile dozvolu za rad u ranijem periodu postoje, takozvani,  betonski taložnici sa prelivom. To je u  skladu sa propisima koji su bili na snazi u vrijeme dobijanja dozvole za rad“, kažu u Upravi za inspekcijske poslove.

Oni tvrde i da su „kod auto perionica koje su prijavile obavljanje djelatnosti, a nemaju odluku nadležnog oragana o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu, u dva slučaja (su) donešena rješenje o pribavljanju odluke o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu“.  Ta mjera odnosila se na „MMM Smolović“ i samouslužna perionica „IN stil“.

Samouslužna perionica VIP nije na spisku onih koje su, prema podacima Uprave za inspekcijske poslove, registrovane za tu djelatnost. Međutim, prema onome što je zabilježio  reporeter PCNEN-a na toj lokaciji, posla im ne fali. Lako je uočiti i da se otpadna voda kroz cijev dugačku nekoliko metara ispušta  u kanal koji vodi do Lima.

Ispred jedne od porodičnih kuća u istom dijelu grada sva otpadna voda, što je vidljivo „golim okom“, ide u atmosfersku kanalizaciju na rubu ulice.

Prema riječima sagovornika PCNEN sa početka priče, na samoj obali Lima  godinama kamione pere i jedan od vlasnika velikog preduzeća za eksplaotaciju šume.

“Inspekcija ne može da interveniše kada se radi u okviru posjeda za lične potrebe”

Iz Uprave za inspekcijske poslove podsjećaju na to da  ekološka inspekcija ne može intervenisati u slučajevima  kada vlasnici prevoznih sredstava (putničkih automobila, teretnih vozila, poljoprivredne mehanizacije) peru vozila za lične potrebe na svome posjedu.

Napominju i da je „ispuštanje otpadnih voda od  pranja vozila u atmosfersku i drugu  kanalizaciju (je) u nadležnosti komunalne policije i komunalne inspekcije“.

“ Prvo birači pa tek onda zagađivači”

Vlasnik legalne auto perionice tvrdi i da njegova  brojna obraćanja nadležnim u bjelopoljskoj opštini nijesu dali rezultate. Prema onome što mu je, kako kaže, objašnjeno nezvanično, lokalna uprava nekontrolisanjem nelagalnog rada brojnih lokacija gdje se nudi usluga pranja vozila  „čuva socijalni mir“.

„Više puta mi je rečeno  da se tako dozvoljava ljudima da „zarade za parče hljeba“. Koliko sam shvatio, jako se vodi računa ko je čiji glasač i gleda im se kroz prste. Nije ovakvo stanje nepoznato nadležnim u opštini, nego, nemaju volje da ga rješavaju“, zaključuje on.

 “ Institucije moraju stati u zaštitu životne sredine”

Prema riječima magistra za zaštitu životne sredine Danijele Veličković, svaka auto perionica mora, prije početka rada, da  uradi procejenu uticaja na životnu sredinu. Ona objašnjava da su, prilikom registracije auto perionce, lokalna uprava ili Sekretarijat za ekologiju dužni da  provjere elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu i da ga ponude na razmatranje javnosti.

„Ukoliko se utvrdi da ne posjeduje standarde i norme propisane Zakonom o zaštiti životne sredine, Zakonom o vodama, ni jedan objekat takve vrste ne smije biti pušten u rad, a još manje izgrađen. Izrada elaborata procjene uticaja na životnu sredinu je pravno utemeljena u  zakonskoj regulativi, Zakonu o procjeni uticaja objekata na životnu sredinu (Sl. list 80/05), i po predviđenoj proceduri. Nadležne službe su u obavezi da provjere uticaj auto perionica na životnu sredinu, u smislu uticaja na biodiverzitet, zemljište, kvalitet vazduha, vode, geološke i geomorfološke karakteristike, gustinu naseljenosti…”, kaže Veličković.

Danijela Veličković

Ona podsjeća na to da su  „rijeka Lim i pritoke pod velikim antropogenim pritiskom”, da se vode direktno neprečišćene ulivaju u vodene tokove, što se izuzetno negativno odražava na biljni I životinjski svijet u vodi. Prema njenim riječima, prilikom izrade Katastra zagađivača rijeka za opšinu Bijelo Polje, prije nekoliko godina, na terenu je utvrđeno „da samo jedna auto perionica (‘Damjanović’) ima  uređaje za prečišćavanje otpadnih voda i da je urađena po savremnim standarima u ekološkom smislu“.

„Ostale auto perionice ekološka inspekcja  treba da provjeri, kontroliše elaborate o procjeni uticaja na životnu sredinu, ukoliko postoje. Ukoliko ne, da traži od odgovornih lica da u što kraćem roku preduzmu hitne  mjere osavremenjavanja svojih objekata u skladu sa zakonima kojima se štiti životna sredina. Rijeka Lim i sve pritoke su, pored otpadnih voda sa samouslužnih perionica, ugrožene i veliki brojem nelegalnih odlagališta, što dodatno predstavla problem rijeci i biodiverzitetu u njoj“, kaže Veličković za PCNEN.

Ona objašnjava i da „pored negativnog uticaja na površinske vode, otpadne vode nastale kao produkt iz auto perionica mogu dodatno uticati na podzemne vode i izazavati fizičko-hemijske promjene kvaliteta vode“.

„Veliki problem mogu da predstavljaju  površinski opterećene suspstance, deteredženti…  Površinski aktivne materije ili deterdženti spiraju zagadjivače svakim pranjem. Vreli sintetički vosak sa toplom vodom takođe može biti veliki problem. Sistemom ventila odvodi se koncentrat u kanalizaciju i na taj način se kanalizacija opterećuje novom materijom“, objašnjava Veličković.

Ona zaključuje das lokalna  vlast „pod  hitno treba da da radi na unapređenju ekologije u Bijelom Polju, sačini  registre zagađivača iz svih oblasti i prikaže konkretne rezultate iz oblasti unapređenja ekologije“.

Vuk VUJISIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register