Klajne cajtung: Inckova medvjeđa usluga BiH

Objavljeno: 30.07.2021, 14:05h

Odlazeći visoki predstavnik u BiH čini negiranje genocida kažnjivim i time jača nacionaliste, ocjenjuje austrijski Klajne cajtung.

U austrijskom listu Klajne cajtung, koji je osnovan 1904. a čije je sjedište u Gracu i Klagenfurtu, objavljen je tekst koji se donekle izdvaja iz horskih pohvala Valentinu Incku za nametanje zakona o negiranju genocida. Tekst pod nazivom „Analiza Inckovog glasnog odlaska“ već u podnaslovu pojašnjava glavnu tezu: „Odlazeći visoki predstavnik u Bosni čini negiranje genocida kažnjivim – i time jača nacionaliste“, prenosi DW.

Autor teksta, Kristijan Veršic, ocjenjuje da nije jasno zašto je Incko tek sada donio odluku. „U intervjuu za Klajne cajtung on je svoje kasno donošenje odluke obrazložio time da je htio da sačeka da presude protiv bivših lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića postanu pravosnažne. U slučaju Mladića i njegove doživotne zatvorske kazne to je bio slučaj tek prije nekoliko nedjelja. To Inckovo obrazloženje ne zvuči posebno uvjerljivo, pošto prva presuda Haškog tribunala jednom od vodećih bosanskih Srba (generalu Radislavu Krstiću) zbog genocida u Srebrenici jeste još iz 2001. Osim toga, u pravnom sporu između Bosne i Srbije masakr u Srebrenici je 2007. definisan kao genocid.“

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register