Kanadski Institut traži da Twitter i Youtube zabrane negiranje genocida u Srebrenici

Objavljeno: 30.07.2021, 20:13h

Svjedoci smo da se vaše platforme sve više koriste za kontinuirano, organizovano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici uz veličanje osuđenih ratnih zločinaca

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) zatražio je od Twittera i YouTuba da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama.

Pošto je već ranije od Facebooka zatražio zabranu negiranja genocida u Srebrenici i veličanje osuđenih ratnih zločinaca na njegovoj platformi, IGK je to isto zatražio od Twittera i YouTuba.

Iz IGK-a napominju kako poštuju ‘bitku protiv opasnih teorija zavjera i poricanja holokausta’ YouTube-a i Twittera, te kako ‘u ime više stotina hiljada žrtava genocida u Srebrenici’ mole da naprave promjenu važnih pravila o govoru mržnje ‘te zabranite sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici i veliča osuđene ratne zločince’.

“Svjedoci smo da se vaše platforme sve više koriste za kontinuirano, organizovano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici uz veličanje osuđenih ratnih zločinaca”, navodi se pored ostalog u pismima direktora IGK Emira Ramića poslanim izvršnom direktoru Twittera Jack Dorsey i izvršnoj direktorici YouTuba Susan Wojcicki, prenosi RSE.

Upozorava se na to, kako oni koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osuđene ratne zločince ‘putem vaših platformi ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživjelim žrtvama genocida što ohrabruje negatore genocida i buduće moguće kreatore i izvršioce genocida”.

Tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Zločin u Srebrenici  jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Među osuđenima su Radovan Karadžić, prvi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, te glavni komandant Vojske Republike Srspke Ratko Mladić.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register