Sveštenici umiješani u trećinu slučajeva pedofilije u Poljskoj

Objavljeno: 28.07.2021, 10:52h

Državno povjereništvo za istraživanje pedofilije proučava sto (od ukupno 345) slučajeva u kojima su sveštenici navedeni kao polni zlostavljači djece mlađe od 15 godina

Sveštenici su umiješani u gotovo trećinu krivičnih djela pedofilije prijavljenih u Poljskoj od 2017. do 2020. Godine, objavilo je državno povjereništvo koje je proučilo više od trista slučajeva u tom razdoblju.

“Državno povjereništvo za istraživanje pedofilije proučava sto (od ukupno 345) slučajeva u kojima su sveštenici navedeni kao polni zlostavljači djece mlađe od 15 godina”, navodi se u prvom izvještaju predstavljenom medijima, prenosi Hina.

Državnom tužilaštvu su predali 55 zahtjeva za istragu od kojih se 36 odnosi na neprijavljivanje slučajeva pedofilije nadležnim vlastima.

U 35 odsto slučajeva počinioci su članovi porodice žrtve, dodaje povjereništvo.

Ovo tijelo osnovano je 2019. godine i daje u izvještaju niz zakonodavnih preporuka kako bi se ubrzali postupci i još više zaštitile žrtve pedofilije.

Ujedno ističe da, uprkos zahtjevima, nije od katoličke crkve primilo dokumentaciju o slučajevima pedofilije.

“Više puta smo dobili uvjeravanja o spremnosti na saradnju (crkve) i to pohvaljujemo, ali još nismo vidjeli da su se ta uvjeravanja ostvarila”, rekao je novinarima predsjednik povereništva Blazej Kmiecijak.

Katolička crkva u Poljskoj je krajem juna, u izvještaju, navela da je od 2018. primila stotine novih tužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika za koje su odgovorni sveštenici. Od jula 2018. do kraja prošle godine u crkvi je prijavljeno 368 slučajeva seksualnog zlostavljanja počinjenog od 1958. do prošle godine, navodi se njenom izvještaju.

Crkva ocjenjuje da se 39 odsto tužbi pokazalo osnovanim. Istraga se nastavlja o nešto manje od 51 odsto ostalih slučajeva, a 10 odsto tužbi je odbijeno zbog nedovoljne vjerodostojnosti.

Sveta Stolica je od prošle godine sankcionisala osmoricu poljskih biskupa zbog toga što su prikrivali svešteničku pedofiliju.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register