Ekvador oduzeo državljanstvo Džulijanu Asanžu

Objavljeno: 28.07.2021, 10:43h

Ekvador je oduzeo državljanstvo Džulijanu Asanžu, osnivaču Vikiliksa koji je trenutno u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Pravosudni organi u Ekvadoru formalno su obavijestili Ansaža o ništavnosti njegovog zahtjeva za naturalizaciju, odnosno procesa dodjeljivanja državljanstva, u pisanom odgovoru na zahtjev ekvadorskog ministarstva spoljnih poslova.

Naturalizacija se preispituje kada je data na osnovu prikrivanja relevantnih činjenica, falsifikovanih dokumenata ili prevare, prenosi “Gardijan”.

Ekvadorske vlasti saopštile su da su dokumenta o Asanžovoj naturalizaciji sadržale više nedoslednosti, različitih potpisa, moguće izmjene dokumenata i neplaćenih taksi.

Asanžov advokat Karlos Poveda rekao je da je ova odluka donijeta zbog procesa i da Asanžu nije omogućeno da se pojavi u ovom slučaju.

On je najavio žalbu u kojoj će tražiti pojašnjenje odluke ekvadorskih vlasti.

“Važnije od pitanje državljanstva je pitanje poštovanje ljudskih prava i ono što će uslijediti zbog procesa povlačenja državljanstva”, rekao je on.

Asanž je dobio ekvadorsko državljanstvo januaru 2018. godine u okviru neuspjelog pokušaja vlade tadašnjeg predsjednika Lenina Morena da mu dodijeli diplomatski status i izvede iz ekvadorske ambasade u Londonu gdje je proveo sedam godina.

Nadležni sud je juče poništio tu odluku.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register