Dan: CG razmatra uvođenje treće doze vakcine

Objavljeno: 28.07.2021, 09:01h

Načelnica odjeljenja za imunoprofilaksu Milena Popović Samardžić kazala je da prikupljaju podatke o uvođenju treće doze, a potom će ih predstaviti NITAG-u koji donosi konačnu odluku

Nacionalna savjetodavna komisija za imunizacije (NITAG) i Institut za javno zdravlje počeli su postupak prikupljanja podataka i razmatranje mogućnosti uvođenja treće doze vakcine protiv virusa korona, potvrđeno je Danu iz te institucije.

Načelnica odjeljenja za imunoprofilaksu Milena Popović Samardžić kazala je da prikupljaju podatke o uvođenju treće doze, a potom će ih predstaviti NITAG-u koji donosi konačnu odluku.

NITAG čine 12 specijalista iz različitih oblasti medicine.

“Zaduženje odjeljenja za imunoprofilaksu i mene lično je da pripremimo sve stručne tekstove i stručne dokaze koji će dati precizne podatke NITAG-u da li da se ide u uvođenje treće doze. Na dnevnom redu će se naći i kojim tipom vakcine bi se uvela treća doza. Da li, na primjer, možete da dobijete drugu i treću dozu drugog proizvođača, ako ste primili jednu dozu „Astra-zeneke“. Da li možete da primite drugu i treću dozu „Fajzera”? Ili, na primjer, ako je osoba primila obje doze „Sinofarm“ vakcine i nakon serološkog ispitivanja nema dovoljno antitijela, da li da se ide sa trećom dozom istog proizvođača ili „Fajzer” vakcinom”, objašnjava Popović Samardžić.

“Treba utvrditi da li imamo podatke o antitijelima kod starih osoba koje su primile „Sinofarm” vakcinu i da li da se nakon toga ide sa „Fajzer“ vakcinom. To su pitanja na koja smo već prikupili literaturu iz inostranstva. Zato smo radili i onu našu studiju o imunitetu kod određenih grupa stanovništva. Mi smo mali i mi to možemo uspješno da završimo”, ističe Popović Samardžić.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register