Sjutra stupa na snagu Inckov zakon o zabrani negiranja genocida u BIH

Objavljeno: 27.07.2021, 18:46h

U Službenom glasniku Bosne i Hercegovine danas su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

Na zvaničnoj stranici Kancelarije Visokog predstavnika (OHR) objavljeno je da zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na OHR-ovoj stranici ili dan posle objavljivanja u Službenom glasniku BiH, u zavisnosti od toga koji od ta dva datuma nastupi ranije.

To znači da će nove odredbe Krivičnog zakona BiH, koje se odnose na negiranje genocida stupiti na snagu već sjutra, 28. Jula, prenosi Beta.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji krajem jula završava mandat u BiH, donio je 23. jula odluku kojom je nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

Odmah posle objavljivanja odluke, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet, ističući da će u saradnji s bezbijednosnim i policijskim agancijama prikupljati sve objave koje se odnose na negiranje genocida i veličanje osoba pravosnažno osuđenih za ratne zločine.

S obzirom na to, da zakon stupa na snagu sjutra, Tužilaštvo BiH bi trebalo da takođe od sjutra prati i dokumentuje izjave koje krše zabranu negiranja genocida.

Na jučerašnjem sastanku predsjednika parlamentarnih stranaka RS je donijeta odluka da srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH – Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH i Savjeta ministara.

Zbog odluke Visokog predstavnika Incka da nametne zakon o zabrani negiranja gencida, na tom sastanku je zaključeno da se srpski predstavnici neće povući iz institucija BiH, već da za sada neće učestvovati u njihovom radu, jer smatraju da za to nemaju uslove.

Srpski politički lideri su uz to ukazali da ne prihvataju nametnuti zakon, i najavili da bi Narodna skupština RS u vezi sa odlukom visokog predstavnika trebalo da zasijeda u petak.

Najavljeno je donošenje dva zakona, koji bi trebalo da budu odgovor na Inckovu odluku. Sjednica će biti zatvorena za javnost.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register